img

Kultura picia kawy - kawa po turecku

Każdy miłośnik kawy ma swój ulubiony typ tego aromatycznego i niezwykle szlachetnego napoju. Jak wiadomo, ziarna kawy różnią się od siebie miejscem pochodzenia i gatunkiem. Z tego powodu mówi się o co najmniej kilku odmianach kawy, wśród których najpopularniejsze są Arabica i Robusta. Jednak w odniesieniu do kawy należy dokonać także innego rozróżnienia., tym razem skupiając się nie tyle na samych ziarnach, co na sposobie przyrządzania i podawania napoju. Wśród najbardziej charakterystycznych, a jednocześnie najbardziej cenionych rodzajów kawy znajduje się kawa po turecku. Kawa zaparzana w ten sposób ma niezwykle bogatą tradycję i wielowiekową historię. Tradycyjna kawa po turecku jest rozpoznawalna na całym świecie. Wielu miłośników kawy uważa, że kawa zaparzana zgodnie z tradycyjnym tureckim rytuałem nie ma sobie równych pod względem walorów smakowych, zapachowych – i oczywiście estetycznych. W dzisiejszym artykule wyjaśnimy, na czym polega wielowiekowy fenomen kawy zaparzanej w tradycyjny sposób turecki. Zapraszamy do lektury.

Początki kawy po turecku

Początki kawy serwowanej po turecku są związane z XV-wiecznym Jemenem. Tradycja picia kawy po turecku rozpowszechniła się następnie na terytorium Mekki i Kairu.
Kawa zaparzana na sposób turecki zyskała uznanie koneserów na całym świecie. Kawa po turecku jest również nieodłącznym elementem kultury krajów, w których się ją serwuje. Z tego względu w roku 2013 kawa po turecku została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Sposób parzenia kawy po turecku

Na smak kawy podawanej na sposób turecki najważniejszy wpływ ma sposób jej parzenia. Ziarna kawowca są w pierwszej kolejności palone, a następnie bardzo drobno mielone i gotowane w tygielku. Podczas zagotowywania kawy najczęściej do tygla dodaje się także cukier, dzięki czemu kawa po turecku ma charakterystyczny słodki smak. Tygielki przeznaczone do parzenia kawy po turecku najczęściej są wykonane z miedzi.
Do przyrządzenia kawy po turecku można użyć właściwie każdej odmiany ziaren. Podstawowym warunkiem jest jednak konieczność użycia wyłącznie świeżej kawy poddanej bardzo dokładnemu zmieleniu.

W jaki sposób podaje się kawę po turecku?

Tradycyjna kawa po turecku od wieków podawana jest w ten sam sposób. Pierwszą charakterystyczną cechą tego napoju jest podawanie go bez żadnych dodatków – kawy zaserwowanej po turecku nie należy słodzić ani dodawać do niej mleka. Z racji tego, że kawa po turecku jest dość mocna, oprócz filiżanki podaje się także niewielką szklankę wody. Kluczowe znaczenie ma tutaj także estetyka. Kawę podaną w ten sposób bardzo łatwo rozpoznać, ponieważ zawsze podawana jest z specjalnej, maleńkiej filiżance. Kawiarnie, w których podaje się ten rodzaj kawy, mają zwykle także specjalne stoliki, przy których zasiada się do picia kawy – są one bardzo małe, niskie i mają okrągłe blaty.

Gdzie wypijemy kawę po turecku?

Współcześnie kawa przyrządzana na sposób turecki jest podawana głównie na Środkowym Wschodzie. Oprócz Turcji, kawę po turecku wypijemy również w krajach bałkańskich, w północnej części Afryki, na Kaukazie, na Bali oraz we wschodniej części Europy.

A może wróżenie z fusów?

Z racji tego, że po przygotowaniu kawy na sposób turecki w tyglu pozostaje spora ilość fusów, zwyczajowo są one wykorzystywane do odczytywania przyszłości. Odważysz się spróbować?

Zobacz również