Jak dekorować babeczki?

Wbrew pozorom dekorowanie babeczek może stać się naprawdę dobrą zabawą. Niestety dość łatwo można popaść w rutynę, jak już odnajdziemy nasz styl to powtarzamy go raz, drugi i dziesiąty. Przede wszystkim jednak, gdy dekorujemy babeczki dla dzieci to musimy pamiętać, aby nasze projekty dekoracyjne były kreatywne, zabawne oraz...

Zobacz

Jak ugotować ryż?

Wydawałoby się, że ugotowanie ryżu to prosta sprawa, a jednak okazuje się, że to wcale nie taki łatwy kulinarny temat. Tak naprawdę bardzo dużo osób ma z tym problem i w efekcie końcowym otrzymuje na talerzu bezkształtną, bezsmakową papkę. Generalnie sztuka polega na tym, aby ugotować ryż puszysty i nie klejący się. Zazwyczaj w...

Zobacz

Jaką mąkę wybrać?

Wydawałoby się, że jeszcze kilkanaście lat temu nasze babcie oraz mamy miały o wiele łatwiej, ponieważ w sklepach znaleźć można było jedynie mąkę ziemniaczaną, pszenną i ewentualnie jeszcze kilka innych. A dzisiaj? Człowiek stoi przy półce i nie ma pojęcia po którą mąkę sięgnąć. Obecnie dostępna jest spora ilość...

Zobacz

Niezawodna soda oczyszczona

Wydawałoby się, że soda oczyszczona to taki niepozorny, tani proszek, a jednak okazuje się niezawodny. Dodatkowo posiada on wiele zastosowań i może pomóc nam w naprawdę wielu sytuacjach. Poniżej znajdziesz krótki poradnik w jaki sposób możesz wykorzystać sodę oczyszczoną w domu. Ogólnie rzecz biorąc to soda oczyszczona jest to...

Zobacz

Jak zrobić papilotki tulipany?

Chyba każdy z nas uwielbia robić oraz jeść babeczki, często zwane także muffinkami. Są bardzo słodkie, delikatne w smaku, a dodatkowo zazwyczaj wyglądają bardzo zachęcająco i są jednym z ulubionych przysmaków wszystkich dzieci. No bo kto może oprzeć się kolorowym babeczkom? Albo tym czekoladowym z malinowym nadzieniem w...

Zobacz

Właściwości odżywcze soli himalajskiej

Niezależnie od wszystkiego są na tym świecie rzeczy oraz fakty, z którymi naprawdę trudno się nie zgadzać. Mimo iż powszechnie funkcjonują takie określenia jak „biała śmierć”, trzeba sobie w końcu uzmysłowić, że bez soli jednak nie możemy funkcjonować i kropka. Ale soli, tak jak i wszystkiego, trzeba rzecz jasna...

Zobacz

Właściwości odżywcze oleju kokosowego

Ostatnimi czasy coraz częściej słyszy się o zaletach oraz licznych dobroczynnych właściwościach oleju kokosowego. Jednak z drugiej strony docierają także głosy – unikaj smażenia, ponieważ potrawy smażone są tłuste oraz niezdrowe. Trzeba przyznać, że generalnie dość trudno jest całkowicie zrezygnować z tego typu obróbki...

Zobacz

Wartości odżywcze szpinaku

Chyba każdy z nas od małego chociaż raz usłyszał o szpinaki, jest to bowiem warzywo znane już w zasadzie od średniowiecza. Zaczęło się od tego, że początkowo znane ono było tylko Arabom, którzy odkryli je w Persji w XIV wieku, z biegiem lat o szpinaku dowiedziała się także Europa, a w XIX wieku, gdy w Stanach Zjednoczonych...

Zobacz

Barista na uroczystości weselnej - czemu nie!

Ślub i wesele to jedna z najważniejszych uroczystości w życiu. Dlatego pragniemy, by zyskały one jak najpiękniejszą oprawę. Chcemy zadbać o wszystkie szczegóły – o wystrój sali, o dobrą muzykę i smaczne potrawy. Wszystko po to, aby podziękować naszym gościom za towarzyszenie nam w tym szczególnym dla nas dniu. Przyjęcie...

Zobacz

Sztuka słodzenia nalewek

Produkcja domowych nalewek nie jest szczególnie trudnym zadaniem - o ile użyjemy składników dobrej jakości i wykażemy się odrobiną (no dobra, trochę więcej, niż odrobiną) cierpliwości. Jedyną kłopotliwą kwestią jest w tym przypadku słodzenie naszego dzieła - ile cukru należy dodać, czy na pewno musi to być cukier, itp, itd...

Zobacz

Jak zrobić domową nalewkę?

Przygotowanie domowej nalewki wcale nie jest trudne - a z pewnością jest znacznie prostsze, niż produkcja domowego wina lub piwa. Tak naprawdę, głównym komponentem nalewek jest... czas. Rzecz jasna, przydadzą się również inne składniki, jak choćby owoce i jakiś alkohol. Oczywiście, istnieją pewne zasady, które znacznie ułatwiają...

Zobacz

Jak się robi nalewki?

​Przede wszystkim – z fantazją. Nie ma tu sztywnych reguł, więc zdecydowana większość nalewek powstaje (przynajmniej po raz pierwszy) „na winie” - czyli, z tego, co akurat nawinie nam się pod rękę. Jeżeli eksperyment okazuje się trafiony, zawsze można go powtórzyć, a jeśli nie – cóż, błądzenie jest...

Zobacz

Skuteczne, kuchenne triki, które ułatwią Ci pieczenie!

Musisz wiedzieć, że przygotowywanie oraz pieczenie deserów oraz ciast może stać się Twoja prawdziwą pasją. W przypadku, gdy jesteś jedną z osób, które uwielbiają to robić i jeśli często serwujesz swoim bliskim własnoręcznie przygotowane ciasteczka to mamy dla Ciebie kilka niezawodnych sztuczek cukierniczych, które ułatwią Ci...

Zobacz

Czym można zastąpić cukier w wypiekach oraz ciastkach?

Przede wszystkim, zanim podejmiesz się pieczenia musisz wiedzieć, że cukier ma o wiele większe znaczenie w piekarnictwie niż tylko nadawanie słodkie smaku. To właśnie cukier zapewnia wypiekom odpowiednią delikatność, wilgotność, w procesie pieczenia rozpuszcza się, a w wysokich temperaturach karmelizuje. Mało tego, cukier wydłuża...

Zobacz

Mity na temat kuchnii włoskiej

Włoska kuchnia jest jedną z najpopularniejszych i najbardziej rozpoznawalnych kuchni na świecie. Rzadko kiedy można znaleźć osobę, która nigdy nie spróbowałaby pizzy czy spaghetti, a na polskich stołach włoskie potrawy przyjęły się wręcz bez problemu. Włoskie restauracje i pizzerie powstają w mgnieniu oka w nawet najmniejszych...

Zobacz

Kuchnia włoska, którą znamy w Polsce

Kto z nas nie jest miłośnikiem spaghetti lub pizzy? Pomimo tego, że właśnie te dwie potrawy uchodzą za specjały kuchni włoskiej, warto wiedzieć, że na tym się nie kończy. Włochy składają się z dwudziestu regionów, a każdy z tych regionów posiada swoje własne kulinarne tradycje i potrawy regionalne, którymi może się...

Zobacz

Barista na weselu. Dlaczego warto?

Młode Pary starają się dziś na wszelkie możliwe sposoby urozmaicić swoje przyjecie weselne. Chodzi o zaskoczenie gości i sprawienie, aby jedno z najważniejszych wydarzeń w ich życiu pozostało na długo w pamięci weselników. Jednym z ciekawszych pomysłów, który sprawdzi się pewno jest zainwestowanie w bar kawowy. Kawa to jeden z...

Zobacz

Suszenie owoców

Warto wiedzieć, że suszenie to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności, takich jak warzywa, zioła, owoce czy grzyby. Generalnie suszenie owoców polega dokładnie na pozbawieniu ich wody, którą odparowuje się z nich nawet do 75 %. Następnie po jej usunięciu w owocach pozostaje już tylko to, co jest w nich najlepsze...

Zobacz

Jak wybrać dobrą oliwę z oliwek?

Trzeba przyznać, że oliwa z oliwek to jest coś, co powinno być niezbędnym wyposażeniem niemal każdej kuchni. Warto dodawać ją do wielu potraw, ponieważ w ten sposób podnosimy ich wartość odżywczą, w połączeniu z różnymi ziołami oraz przyprawami tworzy się w ten sposób genialne sosy, często też można stosować oliwę...

Zobacz

Jakie mięso do rosołu wybrać?

Esencjonalny oraz pyszny rosół to podstawa niemal każdego niedzielnego obiadu, który od zawsze gościł na polskich stołach. Jest to zdecydowanie klasyka polskiego smaki. Niby zrobienie rosołu to dość prosta sprawa i każdy potrafi przygotować tą zupę. Jednak mimo to ciągle zaskakuje ogrom porad oraz sposobów przygotowania...

Zobacz

Naturalne i sztuczne środki słodzące – co powinieneś o nich wiedzieć

Wydawałoby się, że życie bez cukru było bardzo uciążliwe, jednak gdy jesteś na diecie lub chorujesz na przykład na cukrzycę to zależy Ci na tym, by możliwie całkowicie wyeliminować z jadłospisu biały cukier. Na szczęście istnieje wiele innych naturalnych oraz sztucznych substancji słodzących, jednak wybór tej jakże...

Zobacz

Jak robić dobre wypieki?

Wypieki to rzecz na którą albo nie mamy czasu, albo wystarczającego talentu, a przynajmniej tak sądzimy, jeśli jakiś wypiek nam nie wyjdzie tak, jakbyśmy chcieli. Trzeba przyznać, że jest to dość demotywujące, ale przede wszystkim nie wolno się zniechęcać! Musimy przyznać, że niejednej z nas zdarzyło się upiec zakalca, który...

Zobacz

Wszystko co powinieneś wiedzieć o czekoladzie!

Któż z nas nie kocha czekolady? Chyba trudno byłoby znaleźć taką osobę. Dekadencki czekoladowy fondant, klasyczne amerykańskie ciasto Brownie lub filiżanka gorącej, aksamitnej czekolady – to wszystko łączy jeden, magiczny składnik – ziarno kakao, a dokładniej rzecz ujmując to, co powstaje z tych ziaren, czyli...

Zobacz

Soczewica – prawdziwy super food

Soczewica jest zdecydowanie w Polsce niedoceniania, a posiadanie jej w kuchni to prawdziwy skarb. Mają tego świadomość mieszkańcy Indii oraz krajów arabskich. Można pokusić się o stwierdzenie, że także u nas, od pewnego czasu rośnie popularność soczewicy, jako znakomitego źródła białka, doskonałej alternatywy dla mięsa...

Zobacz

Właściwości oleju lnianego

Wydawałoby się, że olej lniany znany jest od dawna, jednak to dziś zyskuje on ogromną popularność, dzięki temu, że jest on bogatym źródłem cennych kwasów tłuszczowych, które skutecznie wzmacniają nasz organizm. Oprócz tego olej ten ma faktycznie wiele cennych właściwości, z których najważniejszą wydaje mi się dużą...

Zobacz

Właściwości odżywcze ogórka

Ogórek to warzywo z którym mamy do czynienia niemal na co dzień, ale mało kto wie, że jest to on jedną z najstarszych roślin uprawnych, a historia jego uprawy sięga aż 3 tysięcy lat do starożytnych Indii. Potem ogórki z Azji dotarły także do Egipcjan, Greków oraz Rzymian. Natomiast w XVII wieku Ludwik XIV zapoczątkował...

Zobacz

Wartości odżywcze cebuli

Cebula to warzywo znane chyba niemal każdemu. Generalnie cebula była znana już za czasów biblii, pojawia się tylko w księdze liczb, w momencie ucieczki Izraelitów z Egiptu do Ziemi Obiecanej. Dokładnie w tym fragmencie tęskniono, za której cebulą, ponieważ nie mieli jej na pustyni ze sobą. Czyli wynika z tego, że już Egipcjanie...

Zobacz