img

Jak robić dobre wypieki?

Wypieki to rzecz na którą albo nie mamy czasu, albo wystarczającego talentu, a przynajmniej tak sądzimy, jeśli jakiś wypiek nam nie wyjdzie tak, jakbyśmy chcieli. Trzeba przyznać, że jest to dość demotywujące, ale przede wszystkim nie wolno się zniechęcać! Musimy przyznać, że niejednej z nas zdarzyło się upiec zakalca, który nie wyglądał apetycznie, nie wspominając już lepiej o tym, jak smakował. Zazwyczaj to kwestia wprawy oraz wielu lat praktyki, ale zdarza się, że wiele osób ma bardzo często problemy z pieczeniem i stale popełnia te same błędy. Ale nie przejmujcie się! Istnieją sposoby, aby temu zaradzić. Poniżej znajdziecie tajniki pieczenia wartościowych ciast, którym na pewno nikt się nie oprze.

Zacznijmy od wybory dobrej mąki. Wbrew pozorom jest to bardzo ważne, bo jeśli wybierzemy złą mąkę to nie ma co się potem dziwić, że wyszedł nam zakalec. Przede wszystkim powinnaś wiedzieć, że mąka krupczatka nadaje się idealnie do ciasta kruchego, do ciast tortowych oraz do ciasta biszkoptowego. Natomiast mąkę mieszaną możesz użyć do ciasta drożdżowego, a zwykłą mąkę do zrobienia strudla.

Kolejną przydatną radą jest to, że aby łatwiej nam było wyjąć ciasto z formy to przed pieczeniem powinno się posmarować ją tłuszczem oraz wstawić na chwilę do lodówki. Jeśli jednak nie chcemy aby spód tortu owocowego nie wchłonął nam za dużo soku to przed ułożeniem owoców należy posmarować go koniecznie białkiem.

Natomiast, gdy zależy nam na tym, aby nasze ciasto nam nie wyschło to dobrze jest posmarować jego wierzch mlekiem i na chwilę włożyć go do piekarnika. W przypadku, gdy nasze ciastko wybrzuszy się podczas pieczenia to koniecznie wyrzućmy je z tortownicy na deskę do krojenia, a następnie znowu włóżmy je do tortownicy. Ważne jest także, aby zadbać oto, aby nasze składniki miały pokojową temperaturę, jeśli napisane jest tak w przepisie.

Doskonałym rozwiązaniem jest także używanie papieru do pieczenia, ponieważ po pierwsze nasze wypieki nie będą przylegać do formy, w której je pieczemy, a po drugie będziemy mieć o wiele mniej czyszczenia, bo wystarczy, że zdejmiemy taki papier do pieczenia z naszej formy i jest czyściutka, prawie jak nie używana, więc możemy włożyć do niej nasz kolejny wypiek, co jest niesamowicie wygodnym i fajnym rozwiązaniem.

Jak widać więc jest wiele pożytecznych trików, które pomogą nam sprawić, aby nasze wypieki były zawsze smaczne oraz udane, grunt to nie rezygnować i piec do samego końca! Nie pozwól aby pierwszy lepszy zakalec sprawił, że przestaniesz wierzyć w swoje siły i nie będziesz już niczego piec. Po prostu dokładniej czytaj przepisy, a jeśli nie jesteś czegoś pewna to szukaj odpowiedni w Internecie, wujek Google na pewno szybko przyjdzie Ci z pomocą, a jak nie on to zawsze możesz wykonać telefon do doświadczonej babci lub mamy, bo któż zna się lepiej na pieczeniu, jak nie one?

 

 

Zobacz również