img

Jakie mięso do rosołu wybrać?

Esencjonalny oraz pyszny rosół to podstawa niemal każdego niedzielnego obiadu, który od zawsze gościł na polskich stołach. Jest to zdecydowanie klasyka polskiego smaki.

Niby zrobienie rosołu to dość prosta sprawa i każdy potrafi przygotować tą zupę. Jednak mimo to ciągle zaskakuje ogrom porad oraz sposobów przygotowania rosołu, których ludzie szukają w Internecie oraz ilość wskazówek dotyczących samego wyboru mięsa do tej pysznej, typowo polskiej zupy, jaką jest rosół. Trzeba przyznać, że wiele porad oraz wskazówek dotyczących tego jak przygotować rosół oraz które wybrać mięso jest w zasadzie bardzo przydatnych zarówno dla tych, którzy w kuchni dopiero stawiają swoje pierwsze kroki oraz dla tych bardziej doświadczonych.

Generalnie mówi się, że prawdziwy rosół koniecznie musi być ugotowany właśnie na kurze, dodatkowo powinien on być zdecydowanie tłusty oraz żółty. Wiele osób nie wyobraża sobie natomiast rosołu bez dodatku wołowiny. Oprócz tego w Internecie możemy znaleźć wielu zwolenników, którzy są zdania, że najlepiej jest używać do sporządzania rosołu „części mięsnej” kilku różnych porcji mięsa, na przykład z wołowiny, z kury, z gęsi, z indyka i tym podobne. Nie jest to jednak zasada, ponieważ bardzo często pojawia się informacja, ze cielęcina to także jest jeden z rodzajów mięsa, który warto użyć do przygotowania oraz ugotowania smacznego i dobrego rosołu. Dużo osób do ugotowania rosołu używa także szponder, porcji rosołowej z kaczki oraz kawałka kury rosołowej.

Pomimo wielu różnych sposobów oraz metod gotowania rosołu to jednak najczęściej powtarzająca oraz używana baza do gotowania rosołu to właśnie mięso z kury. Jednak dość sporą popularnością cieszy się także stosowanie wołowiny, którą najlepiej jest wykorzystać jako szponder, mostek lub łopatkę oraz cielęciny z dodatkiem mięsa drobiowego w dowolnych proporcjach. Jeżeli chodzi o rzadziej wykorzystywane rodzaje mięsa to są to: bażant, przepiórka, mięso z gołębia czy też królik – chociaż te typy mięsa też mają swoich jakiś tam zwolenników.

Musisz być świadomy przede wszystkim tego, że rosół w zależności od tego na jakie mięso się zdecydujesz ma różny aromat oraz smak. Dobrze wiedzieć o tym, że wołowina spowoduje, że Twój rosół będzie miał zdecydowanie mocny oraz pełny smak, natomiast jeżeli użyjesz samego drobiu to zapewni Ci to raczej bardziej uzyskanie takiego dość delikatnego wywaru.

Podsumowując to tak naprawdę sposobów na ugotowanie dobrego rosołu jest rzeczywiście mnóstwo, w związku z tym najlepiej będzie, jeśli spróbujesz rosołu z dodatkiem z różnych rodzajów mięsa oraz wtedy wybierzesz opcję, która będzie dla Ciebie najlepsza. 

 

Zobacz również