img

Kuchnia włoska, którą znamy w Polsce

Kto z nas nie jest miłośnikiem spaghetti lub pizzy? Pomimo tego, że właśnie te dwie potrawy uchodzą za specjały kuchni włoskiej, warto wiedzieć, że na tym się nie kończy. Włochy składają się z dwudziestu regionów, a każdy z tych regionów posiada swoje własne kulinarne tradycje i potrawy regionalne, którymi może się pochwalić. Dlatego każdy miłośnik włoskiej kuchni powinien poszerzyć swoją wiedzę o nowe przepisy z tej najbardziej znanej i lubianej kuchni na świecie!

Włoska kuchnia, która zagościła na polskich stołach

Lasagne, ravioli, tortellini – te nazwy na pewno są przez Polaków dobrze kojarzone, głównie dlatego, że w naszych marketach makarony o tych nazwach są bardzo łatwo dostępne. Podobnie jak z serami – mozzarella (pochodzi z Kampanii), Gorgonzola (dojrzewający w Lombardii) czy parmezan nie raz śnią nam się po nocach. Mogłoby się zatem wydawać, że kuchnia włoska to przede wszystkim same węglowodany i tłuszcze, więc coś, o czym ludzie dbający o sylwetkę woleliby unikać. Jednak jest to mit, ponieważ Włosi kochają warzywa! A dzięki żonie króla Zygmunta Starego, Bonie Sforzy i na polskich stołach na stale zadomowiło się wiele z nich, na przykład mamy „włoszczyznę”, pomidory, cebulę czy czosnek. Te warzywa są najpopularniejsze na Półwyspie Apenińskim i właściwie występują jako składniki w większej ilości potraw, sosów i zup. Nie można tu zapomnieć o popularnych u nas przyprawach, takich jak oregano czy bazylia, oraz super zdrowej oliwie, którą Włosi dodają praktycznie do wszystkiego.

Miłośnicy słodkości na pewno są bardzo dobrze zaznajomieni z włoskimi deserami takimi jak tiramisu i panna cotta (najlepsze desery zjemy na północy Włoch – głównie Piemoncie). Oraz, oczywiście lody włoskie. Włochy słyną również z najlepszych winiarni na świecie! A wina piją dużo, ale tylko dobrego gatunkowo i koniecznie popijanego szklanką wody. Ich receptury wytwarzania wina są chyba najbardziej pożądanymi na świecie – a jest ich na pewno wiele, bo każdy region posiada własne tajemnicze składniki.

Kto raz spróbuje włoskiego jedzenia, już nigdy nie będzie chciał gotować inaczej

Jakie są zalety włoskiej kuchni? Bardzo duża ilość potraw ma krótki czas przygotowania i niewiele składników! Często wystarczy wstawić wodę na makaron i przyrządzić do niego sos pomidorowy. Sekret tkwi w odpowiednim przyprawieniu!

Zobacz również