img

Suszenie owoców

Warto wiedzieć, że suszenie to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności, takich jak warzywa, zioła, owoce czy grzyby. Generalnie suszenie owoców polega dokładnie na pozbawieniu ich wody, którą odparowuje się z nich nawet do 75 %. Następnie po jej usunięciu w owocach pozostaje już tylko to, co jest w nich najlepsze. Poniżej znajdziesz krótki poradnik, dotyczący tego jak powinno się prawidłowo suszyć owoce.

Otóż owoce suszyć możemy na trzy sposoby – w piekarniku, na słońcu lub też w specjalnie przeznaczonych do tego urządzeniach. W przypadku gdy zdecydujesz się na suszenie owoców w piekarniku to koniecznie powinien on być uchylony, aby pozbyć się z niego wilgoci. Generalnie suszenie w piekarniku powinno odbywać się w niskiej temperaturze, po to, aby owoców nie spalić – czyli powinno to być około 40 do 70 stopni, ale temperatura zależy od produktu, który chcemy suszyć. Ogólnie przyjmuje się, że twarde owoce, takie jak gruszki czy jak jabłka suszy się w temperaturze 70 stopni, a następnie powolutku zmniejsza się temperaturę do 50 stopni. Natomiast miękkie owoce typu: morele, brzoskwinie czy śliwki zaczyna się suszyć od temperatury niższej, czyli tych 40 stopni, a pod koniec suszenia podkręca się temperaturę do 60 stopni. Przede wszystkim jednak najważniejsze jest, aby suszenie zacząć od umycia owoców. Dobrym pomysłem jest, aby te większe, najlepiej pokroić w plastry, jabłka lub gruszki w ćwiartki, a drobne owoce możesz pozostawić w całości.

Jeżeli jednak wybierzesz suszenie owoców na słońcu to wystarczy jedynie, aby była bezwietrzna oraz gorąca pogoda.  Następnie kroisz owoce oraz rozkładasz w jednej warstwie na pergaminie.

Na końcu warto wspomnieć o suszeniu na specjalnych urządzeniach, czyli suszarkach, które jednak nie każdy posiada. Dodatkowo tego typu sprzęt zawiera dokładną instrukcję, dotyczącą tego co suszyć, w jakiej temperaturze oraz jak długo.

Jeżeli chodzi o produkty, które możesz suszyć to mogą to być bardzo różnorodne produkty, takie jak warzywa, zioła, owoce czy grzyby. Generalnie do suszenia nadaje się większość gatunków owoców, a dokładnie to jabłka, morele, brzoskwinie, banany, ananasy, winogrona, gruszki, kiwi, jagody, borówki, czereśnie, śliwki, żurawina… Zwykle owoce po wysuszeniu powinny być bardziej elastycznie, a przede wszystkim zdecydowanie bardziej aromatyczne. Największym atutem takich owoców w takiej formie jest to, że są to świetne, zdrowe przekąski lub dodatki do różnego rodzaju potraw.

Oprócz tego powinieneś wiedzieć, że w procesie suszenia zachowane zostają wszelkie cenne dla zdrowia wartości, minerały oraz witaminy. Mało tego, takie produkty na pewno pozbawione są chemicznych dodatków oraz innych ulepszaczy.

 

Zobacz również