img

Aromatyczne risotto z kurczakiem i groszkiem

Risotto to jedna z najbardziej znanych i najsmaczniejszych potraw kuchni włoskiej. Wbrew pozorom jej przygotowanie nie jest wcale trudne i można bawić się wieloma wariantami dodając owoce morza, ryby, grzyby czy warzywa. Z risotto można uruchomić pokłady kulinarnej wyobraźni. My dzisiaj proponujemy wam podanie go z dodatkiem kurczaka oraz zielonego groszku.

Risotto to świetny pomysł na romantyczną kolację lub uroczysty posiłek w gronie najbliższych. Bardzo ważną zasadą w przyrządzaniu tej potrawy jest to, aby nie płukać ryżu przeznaczonego do risotto. Jeśli to zrobisz wypłuczesz doszczętnie z zewnętrznych ziaren skrobię, która jest potrzebna będzie do zagęszczenia sosu. W skrócie – jeśli wypłuczesz ryż, nie zrobisz risotto. W naszej wersji zaleca się użycie parmezanu, jednak możesz go spokojnie zastąpić dowolnym żółtym serem.

Czego potrzebujesz?
Aby przyrządzić risotto dla czterech gości musisz wyposażyć się w 2 szklanki ryżu arborio, 2 sztuki piersi z kurczaka, 1 sztukę kostek rosołowych, 1 litr wody, 1 kieliszek białego wina, 2 sztuki cebuli szalotki, 2 ząbki czosnku, kilka gałązek świeżego tymianku, 2 łyżki masła, pół szklanki śmietany, 1 szklankę zielonego groszku, 80 gram parmezanu, 100 mililitrów oliwy z oliwek oraz świeżo zmielony pieprz.

Jak przyrządzić potrawę?
Zaczynamy od tego, że kostkę rosołową zagotowujemy w 1 l wody tak, aby powstał bulion. Na patelni należy rozgrzać połowę oliwy. Pokrojone wcześniej w paski i doprawione świeżym pieprzem mięsko kurczaka kładziemy na patelni i podsmażamy. Kiedy będzie już gotowe, mięso wyjmujemy z patelni i wlewamy resztę oliwy, jaka nam została. Podsmażamy pokrojone w kostkę szalotkę oraz czosnek. Dodajemy ryż i całość smażymy przez kilka minut. Następnie do całości dodaj wino. Gdy alkohol wreszcie odparuje, wlej bulion w takiej ilości, w jakiej będzie to konieczne, aby zakryć ryż. Gotujemy powoli, aż ziarna dokładnie wchłoną cały płyn, po czym dolewamy kolejną porcję bulionu. Czynność trzeba powtarzać do momentu aż ryż zmięknie, a całość będzie półpłynna. Na sam koniec dodajemy do ryżu usmażonego kurczaka, listki tymianku, masło, śmietankę, starty ser i wreszcie zielony groszek. Tak skomponowaną całość gotujemy jeszcze 3 minuty i gotowe! Risotto podawaj od razu po przygotowaniu w głębokim talerzu, przyprawione świeżo zmielonym pieprzem. Potraw powinna być lekko płynna.

Zobacz również