Ratatouille, czyli siła prostoty

Jeśli kiedyś zdarzyło się Wam obejrzeć film o tym tytule, to zapewne wiecie, że ratatouille to proste, ale bardzo smaczne danie (a jeśli nie oglądaliście przygód dzielnego szczurka, to się nie przyznawajcie, tylko prędziutko obejrzyjcie). Ratatouille to danie z definicji wegetariańskie, ale jeżeli nie wyobrażacie...

Zobacz

Misja: gulasz z dyni

Generalnie rzecz biorąc, gulasz to danie nieszczególnie dietetyczne: zwykle dorzucamy do niego różnego rodzaju mięsiwo (koniecznie z tłuszczykiem), dla uspokojenia sumienia dorzucamy trochę warzyw, po czym topimy wszystko w gęstym, zawiesistym sosie. Ok, danie wychodzi całkiem smaczne – ale, niestety, jest także dosyć kaloryczne...

Zobacz

Włoskie pyszności: cannelloni ze szpinakiem

Na hasło „kuchnia włoska” z reguły przychodzi nam na myśl albo pizza, albo makaron. Z grubsza rzecz biorąc, jest to słuszny kierunek – jednak na tym opcje się nie kończą. Jeśli macie ochotę na coś włoskiego, ale nieco innego, proponujemy cannelloni ze szpinakiem i ricottą. Brzmi ciekawie? Równie ciekawie wygląda...

Zobacz

Wiosna, ach to ty!

Jak widać, wiosna zbliża się wielkimi krokami i najprawdopodobniej niedługo zawita u nas na dobre. Jest to oczywiście doskonała wiadomość dla wszystkich tych, którzy nie lubią marznąć; oraz nieco gorsza dla wszystkich, którzy wiosną czują spadek energii, kompensowany wyraźnym wzrostem wagi. A przecież byłoby miło wbić się w...

Zobacz

Przepis na sukces - wegetariańska tarta ze szpinakiem

Kuchnia wegetariańska ma wiele zalet, ale zdecydowanie nie należy do nich szybkość: większość dań jest nie tyle trudna w przygotowaniu, ile zwyczajnie czasochłonna. Na szczęście, można wśród nich znaleźć i takie, które przygotujemy w trakcie przerwy na reklamę, a jednak ich smak i prezencja będą sugerowały, że spędziliśmy w...

Zobacz

Jak ugotować makaron?

Wydawałoby się, że ugotowanie makaronu to prosta i łatwa rzecz, a jednak nie do końca. Musimy być bowiem świadomi tego, jak ważne jest prawidłowe gotowanie makaronu. Czemu? Ponieważ zbyt twardy albo co gorsza rozgotowane kluchy to makaron, który w takim wydaniu po prostu popsuje niemal każde danie. Generalnie jest to bardzo prosta...

Zobacz

Gotowanie bobu – poradnik

Chyba każdy wie o tym, że bób to jest super zdrowa oraz smaczna roślina strączkowa. Idealnie nadaje się jako samodzielna przekąska, ale też doskonale nadaje się do tego, aby przygotować na jego podstawie różnego rodzaju dania, takie jak na przykład pasty do kanapek, zupy czy też makarony. Nie da się jednak ukryć, że...

Zobacz

Jak zrobić kolorową posypkę do ciast?

Zazwyczaj to właśnie kolorowa posypka dodaje uroku nawet najzwyklejszemu ciastu. Możesz udekorować nią ciasta, torty, pierniczki, ciasteczka, muffinki… w zasadzie, co tylko zechcesz. Po co masz kupować w sklepie gotowy produkt, skoro możesz zrobić to jadalne konfetti własnoręcznie w wybranych kolorach oraz we własnej...

Zobacz

Kuchenne triki przydatne podczas pieczenia ciast

W przypadku, gdy pieczenie ciast jest Twoją pasją to z pewnością szukasz sposobu, aby ułatwić sobie jakoś pracę. Generalnie istnieje dużo przydatnych sztuczek, które pomogą Ci stać się mistrzem pieczenia ciasteczek i ciast. Poniżej znajdziesz opis kilki użytecznych trików, które z łatwością będziesz mógł wykorzystać w...

Zobacz

Jak przygotować idealne naleśniki?

Wydawałoby się, ze naleśniki można przygotować w łatwy i szybki sposób. Zacznijmy od przepisu na naleśniki na słodko, a potem chciałabym podzielić się z Wami kilkoma wskazówkami, które pomogą przygotować nam idealne naleśniki. Na początku jednak pora na przepis na naleśniki z rodzynkami i serem. Czas przygotowania...

Zobacz

Sezon na Botwinkę

Kto z nas nie lubi buraków? Są zdrowe, słodkie lub pikantne, w zależności od tego, jak je podamy i przede wszystkim bardzo smaczne! Botwinki natomiast znane również pod nazwą botwina to nic innego jak nasze polskie, znane, młode buraki ćwikłowe, a dokładniej rzecz ujmując to ich korzenie, delikatne liście oraz łodygi...

Zobacz