Przepis na przepyszne marshmallows!

Trzeba przyznać, że zrobienie w domu tej gąbczastej, rozpływającej się w ustach masy jest czymś, co dobrze jest umieć zrobić. Chociażby tylko dla zasady i udowodnienia sobie, że potrafimy zrobić marshmallows. Poza tym plusem zrobienia masy w domu jest to, że smak i kolor możecie wybrać sami, ale przy wykonywaniu masy należy...

Zobacz

Lasagne – być może najbardziej uniwersalna zapiekanka na świecie

Trzeba przyznać, że lasagne to prawdziwe pole do popisu dla domowych szefów kuchni. Generalnie to co jest stałe w lasagne to tak naprawdę warstwy makaronu ułożone na przemian z dowolnym farszem i zapieczone na złoto z serem, śmietaną lub beszamelem. Tutaj można śmiało eksperymentować, ponieważ lasagne zawsze będzie udana, jeśli...

Zobacz

Przepis na pyszną granolę klonową z orzechami pekan!

Nie da się zaprzeczyć temu iż granola jest królową śniadań, ponieważ jest bardzo prosta do zrobienia i super uniwersalna. Jej największym atutem jest to, że dodaje niesamowitej tekstury do każdej potrawy czy to owsianka, koktajl, jogurt czy szklanka mleka roślinnego. Poza tym domowa granola jest nie oceniona, gdyż sama w sobie tworzy...

Zobacz

Domowy klasyk na każdą okazje, czyli niezawodne naleśniki

Można by pomyśleć, że naleśniki to w zasadzie jedne z pierwszych wyzwań, od których warto zacząć swoją kulinarną edukację. Trzeba przyznać, że własnoręczne usmażenie góry złocistych, delikatnych naleśników to wielka satysfakcja, w szczególności, gdy dopiero robisz pierwsze kroki w kuchni. Nie da się ukryć, że naleśniki...

Zobacz

Przepis na przepyszne płatki owsiane na mleku!

Chyba wszyscy słyszeli chociaż raz w życiu o owsiance, czyli tradycyjnych płatkach owsianych na mleku. Trzeba przyznać, ze najlepsza, idealna owsianka to taka, która jest gęsta, kleista i odpowiednio słona. Dopiero wtedy jest pycha. Natomiast proporcje są zasadniczo takie same jak przy robieniu manny na mleku, tyle że płatków...

Zobacz

Przepis na przepyszny, waniliowy ryż na mleku!

Kremowy ryż na mleku to zdecydowanie jest jeden z najlepszych comfort food. Ten mięciutki ryż, kremowe, mleczne wnętrze i przepyszny sos - to smak, który pamięta się przez długi czas. Do tego dodana odrobina proszku budyniowego - dzięki czemu całość jest jeszcze bardziej kremowa. A to wszystko w klimacie waniliowym - z delikatnym...

Zobacz

Przepis na przepyszne, czekoladowe risotto!

Słodycze to coś, do czego wszyscy mamy słabość, a w szczególności do czekolady. Czekoladowe risotto to pyszny deser, jeśli lubicie ryż na mleku, z prażonymi orzechami, rodzynkami i oczywiście czekoladą. Idealny słodycz na podwieczorek lub późne niedzielne drugie śniadanie. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik...

Zobacz

Przepis na przepyszną, kremową kaszkę mannę na mleku

Kaszka manna na mleku jest to deser o idealnej, niezbyt gęstej konsystencji (choć oczywiście zależy to od preferencji), a dodatek kremówki powoduje, że jest bardzo delikatna. Po prostu niebo w gębie! Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszną i zdrową, kremową kaszkę mannę na...

Zobacz

Przepis na przepyszne czekoladową granole!

Nie da się zaprzeczyć, że czekoladowa granola - to lekarstwo na najbardziej depresyjne, ponure, zimowe poniedziałki, dlatego, że jest wspaniała, mocno czekoladowa, obłędnie uzależniająca. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszną, czekoladową granole. Przeczytaj go koniecznie!...

Zobacz

Przepis na przepyszne muesli dr Birchera!

Muesli dr Birchera to pyszna przekąska od której można łatwo i bardzo szybko się uzależnić. Dlatego, że niby to zwykłe płatki owsiane, ale jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach: starte jabłko, jogurt grecki, suszone żurawiny, pistacje i ziarenka granatu. Takich kombinacji może być mnóstwo! W dodatku jest to bardzo pożywne...

Zobacz

Likier bardzo kawowy

Możemy zaskoczyć naszych gości samodzielnym wykonaniem likieru, który podamy na przyjęciu lub w czasie świąt. Na pewno docenią nasze umiejętności i smak alkoholu, będzie on dużo lepszy od gotowego likieru ze sklepu. Likier kawowy dobrze sprawdza się wśród miłośników kawy, a przecież takich zazwyczaj nie brakuje w towarzystwie...

Zobacz

Likier kokosowy z białą czekoladą

Egzotyczne drinki mogą kojarzyć się nam właśnie z plażą i napojem wykonanym na bazie Malibu z palemką. Warto poprawić sobie humor i przywołać taką atmosferę za pomocą wykonania własnoręcznie likieru kokosowego, wzbogaconego białą czekoladą. Jest hitem na przyjęciach i szybko znika. To pewnie dlatego, że kojarzy się z...

Zobacz

Likier kokosowy dla wegan

Smak kokosa jest bardzo znany i lubiany przez większość ludzi. Jednak niektórzy ze względu na osobisty wybór nie chcą spożywać niektórych produktów, jak na przykład mięso, czy produkty pochodzące od zwierząt. Co w takim razie można polecić im jako zamiennik likieru? Wegański likier kokosowy. Być może ta nazwa nie kojarzy...

Zobacz

Likier krówka, czyli domowy Baileys

Słodki domowy alkohol może przydać się jeśli wpadną do nas niezapowiedziani goście, oczywiście warto zaplanować jego zrobienie własnoręcznie gdy też się ich spodziewamy. Alkohol robiony domowym sposobem zawsze dobrze smakuje i mamy gwarancję, że nie ma tam nic sztucznego i niezdrowego. Likier trzymamy w lodówce, chociaż zazwyczaj...

Zobacz

Przepis na curry indyjskie

Trzeba przyznać, że różnorodność i wielobarwność kuchni Indii zamknięta w jednym daniu, ponieważ curry indyjskie to prawdziwa bomba smaków. Przede wszystkim dlatego, że soczysty kurczak, mnóstwo warzyw i aromatyczne przeprawy to połączenie, które gwarantuje sukces kulinarny. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik...

Zobacz

Likier o smaku korzennym

Słodkie alkohole, które zazwyczaj stawiamy na stół w trakcie jakiś uroczystości, czy świąt, lub po prostu dla gości bez okazji możemy kupić w praktycznie każdym sklepie. Jednak po co to robić jak możemy sami przygotować pyszny piernikowy likier świąteczny z lekkim czekoladowym aromatem? Wykonanie go jest banalnie proste, trwa...

Zobacz

Jak zrobić nalewkę? Instrukcja dla opornych

Zacznijmy od dobrej wiadomości: produkcja domowych nalewek wcale nie jest trudna, a już z pewnością jest mniej pracochłonna i wymagająca, niż pędzenie domowego wina albo uwarzenie piwa. Skoro była dobra wiadomość, teraz czas na tę gorszą: trochę to potrwa. Nalewka, w odróżnieniu od kompotu, potrzebuje nieco czasu, aby dojrzeć. Na...

Zobacz

Przepis na gryczane ciastka czekoladowe

Dobrze jest zacząć dzień z mocno czekoladowymi ciastkami na mące gryczanej. Jeszcze takie wyrośnięte i miękkie, idealne do zjedzenia ze szklanką mleka. Są raczej wytrawne niż bardzo słodkie, dlatego osoby które lubią słodsze wypieki będą chciały je bardziej dosłodzi. Zdecydowanie jest to zdrowsza wersja ciastek czekoladowych!...

Zobacz

Przepis na krupnik staropolski z mięsem

Krupnik ma swoich zagorzałych wielbicieli i zadeklarowanych wrogów, ale trudno znaleźć bardziej tradycyjną polską zupę. Ze względu na podstawowy składnik, czyli kaszę, krupnik powinien regularnie gościć na naszych stołach. Tym bardziej, że jest potrawą, którą można modyfikować w zależności od gustów i upodobań kulinarnych...

Zobacz

Ziołowa nalewka na odporność

Istnieją takie okresy w roku, kiedy odporność generalnie nam spada: kaprysy pogody i niedobór słońca powodują, że ludzki organizm jakby opieszale reaguje na wszelkie bakcyle, skutkiem czego nieodłącznym atrybutem jesieni czy wiosny staje się... chusteczka do nosa. Hordy smarkaczy, kichające na nas w komunikacji miejskiej, wcale nie...

Zobacz

Bogata kuchnia tajska!

Tajlandia znana jest z pięknych plaż, zabytkowych i wyjątkowych świątyń, z buddyzmu, a także ze wspaniałej kuchni tajskiej. Łączy ona w sobie kuchnie z kilku sąsiednich krajów: Chin, Laosu, Birmy oraz Indii. Pięć smaków Tajskie dania są wyjątkowe. Każde łączy w sobie kompozycje 5 smaków: ostrego, słodkiego, gorzkiego...

Zobacz

Przepis na przepyszne, greckie bułeczki nadziewane!

Greckie bułeczki nadziewane to bułeczki z pysznym nadzieniem (na wzór sałatki greckiej), które smakują prawie tak dobrze jak pizza. Przede wszystkim są one z chrupiącą, twardą skórką i miękkim miąższem. Oczywiście na ciepło są dużo lepsze, niż po ostudzeniu. Mało tego, są znakomite jako osobny posiłek, lub dodatek do np...

Zobacz

Przepis na przepyszne bułeczki wachlarzyki na maślance!

Bułeczki wachlarzyki na maślance to pyszne, mięciutkie, maślane bułeczki, dodatkowo na... maślance. Dodatkowo wyglądają zabawnie, w kształcie wachlarzyków, łatwo się rozdzielają, a dzieci chętnie po nie sięgają. Trzeba przyznać, że to doskonałe danie na śniadanie, ale także jako dodatek do sałatek, zup. Poniżej znajdziesz...

Zobacz

Przepis na przepyszne bułeczki z cebulką!

Bułki z cebulką to pyszne bułeczki z mięciutkim wnętrzem i tylko lekko chrupiącą skórką. Trzeba przyznać, że zniewalają smakiem cebulki i pięknie pachną podczas pieczenia, dlatego aby każdy poczuł cebulowy smak - nie żałujmy jej do wypieku. Poniże znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego w jaki sposób należy...

Zobacz

Przepis na przepyszne gryczane bułeczki na maślance!

Gryczane bułeczki na maślance to bułeczki tylko dla miłośników mąki gryczanej. Przede wszystkim jest ona bardzo specyficzna, nie wszyscy ją lubią - ma ciemną barwę i mocny zapach, a bułeczkom nadaje kwaśnego posmaku. Czasami smakują jak z dodatkiem kaszy gryczanej. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego...

Zobacz

Nie ma to jak barszczyk!

Barszczyk jest to zupa, którą znajdziecie w karcie prawie że każdej restauracji dumnie serwujące dania polskiej kuchni. Jest to zupa o wyjątkowym, słodko-kwaśnym smaku oraz niezwykłym, bardzo intensywnym i pięknym kolorze. Największym jej atutem jest to, że bardzo łatwo można przygotować ją także w domowych warunkach...

Zobacz

Przepis na przepyszne bułeczki tygryska!

Bułeczki tygryska (Dutch Crunch Rolls) to rewelacyjne bułeczki, które oprócz niewątpliwych walorów smakowych, zachwycają swoją... tygrysią skórką. Przede wszystkim ich miąższ mają mięciutki, a skórkę mocno chrupiącą, która pęka podczas pieczenia pozostawiając charakterystyczny wzorek. Ponadto musisz wiedzieć, że są...

Zobacz

Przepis na przepyszne bułeczki z czosnkiem, ziołami i parmezanem!

Bułeczki z czosnkiem, ziołami i parmezanem są aromatyczne, maślane, puszyste! Smakują wspaniałe z masełkiem pietruszkowym i/lub do sałatek lub mięsiwa na grilla. Przede wszystkim są mocno pachnące ziołami, czosnkiem, z chrupiącą parmezanową posypką. Zdecydowanie jest to obowiązkowy dodatek na wszelkie imprezy 'pod...

Zobacz

Przepis na przepyszne pszenno-żytnie bułki na zakwasie!

Przede wszystkim, wspaniałe bułki na zakwasie żytnim da się przygotować bez udziału drożdży. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować bułki pszenno-żytnie na zakwasie. Przeczytaj go koniecznie! Kilka słów o pieczeniu bułek Zacznijmy od tego, że bułki pszenno-żytnie na...

Zobacz

Przepis na przepyszne pan de sal!

Generalnie rzecz ujmując 'Pan de sal' to popularne i głęboko wpisane w historię Filipin bułeczki, na które przepis został przywieziony do tego kraju w XVI wieku przez hiszpańskich (lub portugalskich, wedle innych źródeł) piekarzy. Poniżej znajdziesz krótki przepis oraz poradnik, dotyczący tego, w jaki sposób należy...

Zobacz

Przepis na przepyszne drożdżowe paluch z serem żółtym!

Przygotowanie pysznych, drożdżowych paluchów z serem żółtym! Przede wszystkim musisz mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Potem należy dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Następnie trzeba wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było...

Zobacz

Przepis na przepyszne bułeczki z czosnkiem i pietruszką!

Przede wszystkim pyszne bułeczki z czosnkiem i pietruszką – na pewno Wam posmakują. Poza tym dzieci będą pochłaniały jedną po drugiej, aż im się będą uszy trzęsły. Poniżej znajdziesz krótki przepis oraz poradnik, dotyczący tego jak należy przygotować pyszne bułeczki z czosnkiem i pietruszką. Przeczytaj go koniecznie!...

Zobacz

Nasza kasza!

Chyba niemal każdy wie o tym, że kasza to samo zdrowie, a w dodatku może być naprawdę pyszna! Musicie wiedzieć o tym, że kasze tak naprawdę królują już od stuleci w kuchniach całego świata. Nawet w naszej rodzimej kuchni rozmaite odmiany stanowiły podstawę żywienia. Przede wszystkim są one bogate w błonnik i witaminy oraz...

Zobacz

Idealne ciasto na pierogi

Pierogi to danie, które uwielbia chyba niemal każdy Polak. Jest to swojskie i pyszne danie, jak u mamy. No bo kto nie kocha świeżo ugotowanych pierogów? To chluba polskiej kuchni. A wybór pierogów jest nie mały, mamy pierogi z owocami, ruskie, mięsne, z warzywami czy chociażby z grzybami. Ważne jest to, że każdy z tych rodzajów...

Zobacz

Aromatyczne risotto z kurczakiem i groszkiem

Risotto to jedna z najbardziej znanych i najsmaczniejszych potraw kuchni włoskiej. Wbrew pozorom jej przygotowanie nie jest wcale trudne i można bawić się wieloma wariantami dodając owoce morza, ryby, grzyby czy warzywa. Z risotto można uruchomić pokłady kulinarnej wyobraźni. My dzisiaj proponujemy wam podanie go z dodatkiem kurczaka...

Zobacz

Przepis na burrito

Trzeba przyznać, że meksykańska kuchnia to zdecydowanie jedna z najlepszych i najsmaczniejszych kuchni. Poniżej znajdziesz krótki przepis oraz poradnik, dotyczący tego jak przygotować pyszne burrito w swoim domu! Przeczytaj go koniecznie! ​ Lista zakupów niezbędna do przygotowania pysznego burrito! Zacznijmy jednak od tego...

Zobacz

Przepis na sałatkę meksykańską

Trzeba przyznać, że dobra sałatka to tak naprawdę podstawa udanej imprezy. Sylwester zbliża się wielkimi krokami, więc najwyższa pora, aby zastanowić się nad przepisem na dobrą, smaczną sałatkę, która zachwyci naszych najbliższych. Poniżej znajdziesz krótki przepis oraz poradnik, dotyczący tego, w jaki sposób przyrządzić...

Zobacz

Chrupiące placki ziemniaczane

Polacy wprost kochają placki ziemniaczane, zajadamy w rozmaitych odmianach. Część z nas woli jeść placki na słodko, posypane cukrem, inni z kolei muszą dodawać do nich gęstą śmietanę, a jeszcze inni najbardziej lubią placki polane zawiesistym, mięsnym gulaszem. Bez względu, która wersja dodatków pasuje ci najbardziej podstawą...

Zobacz

Lepimy ruskie pierogi

Chociaż nazwa może sugerować coś innego, pierogi ruskie to typowo polskie danie. Jest wyjątkowo pyszne i serwuje się w większości restauracji. Zupełnie fałszywie przyległa do nich łatka trudnych do wykonania. Wydaje nam się, że nasze ciasto nie będzie tak pyszne jak babci a farsz w życiu nie dorówna temu, jaki robi nasza mama...

Zobacz

Pyszne muffinki jagodowe

Masz ochotę na lekkie i puszyste ciasto z dodatkiem dużej ilości borówki amerykańskiej oraz z kawałkami białej czekolady i skórki z pomarańczy? Brzmi przepysznie? Otóż możesz z łatwością zrobić te pyszności sama w domu. Oto krótki i łatwy przepis na łakocie, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy dla gości...

Zobacz

Ratatouille, czyli siła prostoty

Jeśli kiedyś zdarzyło się Wam obejrzeć film o tym tytule, to zapewne wiecie, że ratatouille to proste, ale bardzo smaczne danie (a jeśli nie oglądaliście przygód dzielnego szczurka, to się nie przyznawajcie, tylko prędziutko obejrzyjcie). Ratatouille to danie z definicji wegetariańskie, ale jeżeli nie wyobrażacie...

Zobacz

Misja: gulasz z dyni

Generalnie rzecz biorąc, gulasz to danie nieszczególnie dietetyczne: zwykle dorzucamy do niego różnego rodzaju mięsiwo (koniecznie z tłuszczykiem), dla uspokojenia sumienia dorzucamy trochę warzyw, po czym topimy wszystko w gęstym, zawiesistym sosie. Ok, danie wychodzi całkiem smaczne – ale, niestety, jest także dosyć kaloryczne...

Zobacz

Włoskie pyszności: cannelloni ze szpinakiem

Na hasło „kuchnia włoska” z reguły przychodzi nam na myśl albo pizza, albo makaron. Z grubsza rzecz biorąc, jest to słuszny kierunek – jednak na tym opcje się nie kończą. Jeśli macie ochotę na coś włoskiego, ale nieco innego, proponujemy cannelloni ze szpinakiem i ricottą. Brzmi ciekawie? Równie ciekawie wygląda...

Zobacz

Wiosna, ach to ty!

Jak widać, wiosna zbliża się wielkimi krokami i najprawdopodobniej niedługo zawita u nas na dobre. Jest to oczywiście doskonała wiadomość dla wszystkich tych, którzy nie lubią marznąć; oraz nieco gorsza dla wszystkich, którzy wiosną czują spadek energii, kompensowany wyraźnym wzrostem wagi. A przecież byłoby miło wbić się w...

Zobacz

Przepis na sukces - wegetariańska tarta ze szpinakiem

Kuchnia wegetariańska ma wiele zalet, ale zdecydowanie nie należy do nich szybkość: większość dań jest nie tyle trudna w przygotowaniu, ile zwyczajnie czasochłonna. Na szczęście, można wśród nich znaleźć i takie, które przygotujemy w trakcie przerwy na reklamę, a jednak ich smak i prezencja będą sugerowały, że spędziliśmy w...

Zobacz

Jak ugotować makaron?

Wydawałoby się, że ugotowanie makaronu to prosta i łatwa rzecz, a jednak nie do końca. Musimy być bowiem świadomi tego, jak ważne jest prawidłowe gotowanie makaronu. Czemu? Ponieważ zbyt twardy albo co gorsza rozgotowane kluchy to makaron, który w takim wydaniu po prostu popsuje niemal każde danie. Generalnie jest to bardzo prosta...

Zobacz

Gotowanie bobu – poradnik

Chyba każdy wie o tym, że bób to jest super zdrowa oraz smaczna roślina strączkowa. Idealnie nadaje się jako samodzielna przekąska, ale też doskonale nadaje się do tego, aby przygotować na jego podstawie różnego rodzaju dania, takie jak na przykład pasty do kanapek, zupy czy też makarony. Nie da się jednak ukryć, że...

Zobacz

Jak zrobić kolorową posypkę do ciast?

Zazwyczaj to właśnie kolorowa posypka dodaje uroku nawet najzwyklejszemu ciastu. Możesz udekorować nią ciasta, torty, pierniczki, ciasteczka, muffinki… w zasadzie, co tylko zechcesz. Po co masz kupować w sklepie gotowy produkt, skoro możesz zrobić to jadalne konfetti własnoręcznie w wybranych kolorach oraz we własnej...

Zobacz

Kuchenne triki przydatne podczas pieczenia ciast

W przypadku, gdy pieczenie ciast jest Twoją pasją to z pewnością szukasz sposobu, aby ułatwić sobie jakoś pracę. Generalnie istnieje dużo przydatnych sztuczek, które pomogą Ci stać się mistrzem pieczenia ciasteczek i ciast. Poniżej znajdziesz opis kilki użytecznych trików, które z łatwością będziesz mógł wykorzystać w...

Zobacz

Jak przygotować idealne naleśniki?

Wydawałoby się, ze naleśniki można przygotować w łatwy i szybki sposób. Zacznijmy od przepisu na naleśniki na słodko, a potem chciałabym podzielić się z Wami kilkoma wskazówkami, które pomogą przygotować nam idealne naleśniki. Na początku jednak pora na przepis na naleśniki z rodzynkami i serem. Czas przygotowania...

Zobacz

Sezon na Botwinkę

Kto z nas nie lubi buraków? Są zdrowe, słodkie lub pikantne, w zależności od tego, jak je podamy i przede wszystkim bardzo smaczne! Botwinki natomiast znane również pod nazwą botwina to nic innego jak nasze polskie, znane, młode buraki ćwikłowe, a dokładniej rzecz ujmując to ich korzenie, delikatne liście oraz łodygi...

Zobacz