img

Gotowanie bobu – poradnik

Chyba każdy wie o tym, że bób to jest super zdrowa oraz smaczna roślina strączkowa. Idealnie nadaje się jako samodzielna przekąska, ale też doskonale nadaje się do tego, aby przygotować na jego podstawie różnego rodzaju dania, takie jak na przykład pasty do kanapek, zupy czy też makarony.

Nie da się jednak ukryć, że wszystkie pomysłowe dania zaczynają się przede wszystkim od jego ich ugotowania. Jeśli jednak nie chcemy tego zepsuć to trzeba poznać kilka istotnych wskazówek i trzymać się ich w trakcie przyrządzania bobu. Przede wszystkim, zanim cokolwiek zaczniesz robić to świeży bób dokładnie opłucz zimną wodą. Następnie bób, który planujesz ugotować zalej wodą o dwukrotnie większej objętości, czyli na szklankę bobu przypadają dwie szklanki wody. Bardzo ważne jest, abyś pamiętał, ze bób powinno gotować się z cukrem, w związku z tym koniecznie dodaj jedną łyżeczkę na jeden kilogram bobu. Dodatkowo nie możesz zapomnieć także o tym, aby do gotowania bobu użyć również soli, a dokładnie jednej łyżeczki soli na jeden kilogram bobu. Gdy już to wszystko zrobisz to potem spokojnie gotuj bób na dużym ogniu oraz koniecznie pod przykryciem, wtedy skrócisz sobie czas gotowania i szybciej będziesz mógł cieszyć się jego znakomitym smakiem.

Warto zastanowić się również nad tym jak długo powinno się gotować bób. Otóż generalnie młody bób potrzebuje od dziesięciu do około piętnastu minut, ale po tym czasie dobrze jest spróbować jednej fasoli, a następnie sprawdzić czy aby jest już może miękka. Natomiast jeżeli chodzi o starszy bób to może on wymagać czasami nawet od trzydziestu do aż pięćdziesięciu minut gotowania. 

Jeżeli chodzi o ciekawostki dotyczące bobu to zdecydowanie powinieneś wiedzieć, że na zakupach musisz wybierać bób, który jest jak najświeższy, a poznasz go po jasnej zielonkawej barwie oraz braku ciemnych przebarwień. Dodatkowo będzie charakteryzował się tym, że ma gładką skórkę oraz przyjemny zapach. W przypadku młodego bobu to bywa on tak miękki, że nie trzeba go nawet obierać ze skórki. Mało tego, można go jeść samego z dodatkiem soli, ale też stosować go jako dodatek do sałatek zamiast na przykład zielonego groszku. Jeśli zaś chodzi o starszy bób to lepiej obrać go póki jest ciepły, ponieważ dzięki temu łatwiej pozbędziesz się jego skórki. Musisz też wiedzieć, że bób nie jest rośliną lekkostrawną i po jego zjedzeniu możesz spodziewać się pewnych lekko wstydliwych dolegliwości, ale cóż tak to bywa z roślinami strączkowymi, są one niesamowicie zdrowe, ale często dają o sobie znać po kilku godzinach od konsumpcji. 

 

Zobacz również