img

Przepis na burrito

Trzeba przyznać, że meksykańska kuchnia to zdecydowanie jedna z najlepszych i najsmaczniejszych kuchni. Poniżej znajdziesz krótki przepis oraz poradnik, dotyczący tego jak przygotować pyszne burrito w swoim domu! Przeczytaj go koniecznie!

Lista zakupów niezbędna do przygotowania pysznego burrito!

Zacznijmy jednak od tego, że aby przygotować dobre burrito to musimy najpierw zrobić odpowiednie zakupy i przygotować sobie niezbędne składniki. W związku z tym w naszej kuchni nie może zabraknąć takich produktów, jak (składniki niezbędne do przygotowania około dziesięć sztuk burrito): 500 gram mięsa mielonego, trzy papryki (zielona, czerwona, żółta), dwie puszki pomidorów, jedna puszka czerwonej fasoli, jedna mała puszka (170 gram) kukurydzy z chilli (lub zwykłej). Poza tym niezbędne składniki to także: przyprawa do burrito, około 150 gram mozzarelli lub dowolnego żółtego sera oraz dziesięć tortilli. Dobrze będzie postarać się kupić warzywa w pobliskim warzywniaku, a nie w dużym hipermarkecie.

Sposób przygotowywania pysznego burrito!

Przede wszystkim najpierw powinieneś mięso wypłukać i podsmażyć na patelni. Następnie należy papryki pokroić w kostkę, przełożyć do średniego garnka i podlać niewielką ilością wody. Potem dusić pod przykryciem, aż zmiękną (około 5-10 min). Dopiero po tym czasie dodać pomidory w puszce, gotować dalej pod przykryciem przez ok. 10 minut, po tym czasie dodać odcedzoną fasolę z puszki wraz z przyprawą do burrito (ok. 5 łyżeczek) i ponownie gotować przez około 10 minut. Gdy to zrobisz to następnie trzeba dodać kukurydzę z chilli, wymieszać i gotować około 20 minut. Następnie, na koniec powinieneś dodać podsmażone mięso i wymieszać.
Gdy to wszystko wykonasz to na środek każdej tortilli trzeba nakładać farsz, posypać startym na tarce serem i zawijać. Potem najpierw zawijamy spód placka, a następnie boki, tak aby na siebie zachodziły. Następnie podpiekamy tortille w piekarniku, w temperaturze 170 C przez około 15 minut (tak aby ser się rozpuścił). Natomiast aby placki mi się nie rozwinęły przygotowujemy „obręcz” z folii aluminiowej. Potem urywamy prostokątny kawałek folii, zwijamy ją wzdłuż dłuższego boku, aż uzyskamy cienki pasek, którym obwijamy tortillę (przed podaniem zdejmujemy folię, a burrito świetnie już trzyma swój kształt). I gotowe! Smacznego!!!

Zobacz również