img

Przepis na sukces - wegetariańska tarta ze szpinakiem

Kuchnia wegetariańska ma wiele zalet, ale zdecydowanie nie należy do nich szybkość: większość dań jest nie tyle trudna w przygotowaniu, ile zwyczajnie czasochłonna. Na szczęście, można wśród nich znaleźć i takie, które przygotujemy w trakcie przerwy na reklamę, a jednak ich smak i prezencja będą sugerowały, że spędziliśmy w kuchni długie godziny. Myślicie, że to niemożliwe? W takim razie spróbujcie naszego przepisu na tartę ze szpinakiem w cieście filo. 

Sprytny patent
Tak naprawdę, sekret tego dania tkwi w dwóch elementach: pierwszym z nich jest wykorzystanie gotowego ciasta filo, a drugim – idealnie skomponowane nadzienie. Oczywiście, ciasto filo można przygotować samodzielnie na bazie mąki, wody i oliwy – ale w sytuacji, gdy nam się śpieszy, albo gdy jesteśmy zwyczajnie głodni, znacznie lepiej będzie posłużyć się gotowcem.
Jeśli natomiast chodzi o nadzienie, to zdecydowanie główną rolę odgrywa tu szpinak. Od jego jakości i konsystencji w dużej mierze zależy efekt jaki osiągniemy, więc jeśli tylko mamy taką możliwość, najlepiej jest posłużyć się szpinakiem świeżym. Jeśli go nie posiadamy, można oczywiście użyć mrożonego; pamiętajmy jednak o odparowaniu nadmiaru wody – chyba, że zamiast tarty, mamy zamiar przygotować zupę.
Szpinak najlepiej prezentuje się w towarzystwie cebuli oraz czosnku; warto także wrzucić na patelnię chili - oczywiście w rozsądnej ilości, by nie zdominować smaku całego dania. Przepis można też modyfikować, dorzucając to, co akurat wpadnie nam w ręce, albo pląta się gdzieś po czeluściach lodówki, czy w zakamarkach kuchennych szafek.

Proporcje
Możliwości modyfikacji tego dania są praktycznie nieskończone; aby jednak mieć pojęcie, jak powinna wyglądać i smakować taka tarta, warto na początku przyrządzić wersję podstawową. Do jej przygotowania będą nam potrzebne następujące składniki:
1 opakowanie ciasta filo
1 kg szpinaku świeżego lub 0,5 kg mrożonego
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
2 jajka
100 ml śmietany
250 g sera feta
No i oczywiście przyprawy: papryka, tymianek, oregano, gałka muszkatołowa, a także sól oraz pieprz. Przygotowanie zaczynamy od podsmażenia czosnku i cebuli. Następnie dorzucamy szpinak, przyprawiamy wszystko i smażymy przez chwilę. Gotowy szpinak mieszamy z serem feta i przyprawami, po czym wykładamy na ciasto filo. Całość zalewamy jajkami rozbełtanymi ze śmietaną, po czym umieszczamy w piekarniku, aż tarta ładnie się zrumieni. Smacznego!

Zobacz również