img

Pyszne muffinki jagodowe

Masz ochotę na lekkie i puszyste ciasto z dodatkiem dużej ilości borówki amerykańskiej oraz z kawałkami białej czekolady i skórki z pomarańczy? Brzmi przepysznie? Otóż możesz z łatwością zrobić te pyszności sama w domu. Oto krótki i łatwy przepis na łakocie, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy dla gości.

Muffinki to nasza ulubiona słodka przekąska. Proponujemy wam przepis, w którym wierzch muffinów będą zdobić chrupiące i apetycznie przyrumienione płatki migdałowe. Babeczki przyrządzone naszym sposobem będą wilgotne i bardzo smaczne nawet na drugi dzień po upieczeniu. Zapraszamy do zapoznania się z tą pyszną wariacją na temat muffinów.

Składniki
Aby przygotować 13 sztuk przepysznych muffinek będziesz potrzebować 250 gramów mąki, 150 mililitrów maślanki, 100 gramów cukru trzcinowego, 100 gramów białej czekolady, 200 gramów borówek amerykańskich, 80 mililitrów oleju, 2 jajka, jedną pomarańczę, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, połowę łyżeczki sody oczyszczonej i 50 gramów płatków migdałowych.

Robimy muffinki
Na samym wstępie pamiętaj, że wszystkie używane składniki muszą posiadać temperaturę pokojową. Koniecznie wyjmij je wcześniej z lodówki. Zacznij wszystko od połamania czekolady i pocięcia jej nożem na małe kawałeczki. Następnie należy przesiać mąkę i połączyć ją z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Teraz możesz zabrać się za pomarańczę, którą trzeba dokładnie umyć poprzez wyszorowanie jej szczoteczką i wyparzenie. Po tym procesie możesz zetrzeć skórkę z pomarańczy i wycisnąć z niej sok. Jajka trzeba roztrzepać z cukrem, dodać olej i delikatnie ubić wszystko razem trzepaczką. Dodaj maślankę i wlej sok z pomarańczy. Następnie powoli dodawaj do masy jajecznej wszystkie sypkie produkty, mieszając je dokładnie tak, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą gładko. Do wszystkiego dodaj pokrojoną na małe kawałeczki czekoladę. Wsyp startą skórkę z pomarańczy, którą bardzo delikatnie należy wmieszać do masy borówki. Piekarnik włącz wcześniej i rozgrzej go do 180°C. Foremki na muffinki trzeba wyłożyć papierowymi papilotkami. Teraz możesz łyżką nakładać ciasto do foremek, wypełniając je do trzech czwartych wysokości. Wierzch muffinów posyp ładnie płatkami migdałowymi i piecz je przez 25 minut. Teraz możesz babeczki wyjąć z piekarnika i wystudzić je na kratce.

Zobacz również