img

Wiosna, ach to ty!

Jak widać, wiosna zbliża się wielkimi krokami i najprawdopodobniej niedługo zawita u nas na dobre. Jest to oczywiście doskonała wiadomość dla wszystkich tych, którzy nie lubią marznąć; oraz nieco gorsza dla wszystkich, którzy wiosną czują spadek energii, kompensowany wyraźnym wzrostem wagi. A przecież byłoby miło wbić się w obcisłą spódniczkę z zeszłej jesieni, prawda? 
Na szczęście, mamy na to radę: już teraz, zanim przyroda na dobre się rozhula, przerzućmy się z trybu zimowego obżarstwa na prawdziwe wiosenną kuchnię – czyli zdrową, kolorową i, jakby na to nie patrzyć, bardzo smaczną.

Makaron z warzywami
Wiosna na talerzu to przede wszystkim lekkie i kolorowe dania, takie, jak np. makaron z warzywami. Chwila, ale przecież makaron tuczy… Jeśli coś takiego obiło Wam się o uszy, to prawdopodobnie dotyczyło to makaronu:
a) rozgotowanego;
b) utopionego w jakimś tłustym sosie.
Tymczasem makaron ugotowany po włosku, a wiec al dente, jest wręcz potrawą dietetyczną – jeśli tylko uda nam się nie zdobić z niego rozmemłanych klusek, to nasz organizm będzie trawił go znacznie dłużej, czyli później odczujemy głód, więc również później sięgniemy po kolejną przekąskę. I bardzo dobrze - wszak wąska spódniczka czeka. 

Składniki
Co zatem będzie nam potrzebne do przygotowanie tego dania? Z całą pewnością przyda się makaron (polecamy fettuccine, ale jeśli macie ochotę, możecie wybrać jakiś inny), a poza tym:
1 pęczek szparagów
3 ząbki czosnku
Puszka pomidorów (najlepiej gatunku pelatti, ale mogą być inne, byle bez skórek)
200 g świeżego szpinaku
200 g zielonego groszku (z puszki lub mrożonego)
100 g sera feta
Oliwa
Przyprawy do kuchni włoskiej lub gotowy produkt Knorra do makaronu

Przygotowanie
Przygotowanie tego dania zaczynamy od szparagów, ponieważ gotują się najdłużej ze wszystkich składników; bez litości odcinamy im zdrewniałe części, to, co zostało przekrawamy je wzdłuż, a potem kroimy na 3 centymetrowe kawałki i gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż zmiękną. W międzyczasie siekamy czosnek, myjemy szpinak i gotujemy makaron. 
Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej, podsmażamy na nim czosnek, dodajemy pomidory, przyprawiamy, po czym dorzucamy gotowe szparagi, groszek i szpinak. 
Na końcu dorzucamy makaron (już nie gotujemy). Danie wykładamy na talerze, posypujemy serem feta i rozkoszujemy się smakiem, wiosną i całkiem realną nadzieją na mniejszy rozmiar. Smacznego!

 

Zobacz również