Jak dobierać przyprawy do potraw?

Jeśli chcemy stworzyć ciekawe połączenia smakowe to jest na to prosty sposób – przyprawy. Jest to produkt niezbędny w każdej kuchni. Można stosować je zarówno do deserów, ciast, zup, warzyw jak i do potraw mięsnych. Generalnie przyprawy występują w bardzo różnych formach, niektóre z nich to owoce, tak jak w przypadku papryki...

Zobacz

Rozmaryn

Rozmaryn wyróżnia się mocnym, leśnym aromatem i zdecydowanie preferuje mięsa. Właśnie dlatego jest częstym dodatkiem do jagnięciny, wieprzowiny i wołowiny. Świetnie spisuje się w połączeniu z miodem, klarowanym masłem, sałatą oraz owocami i kozim serem, tworząc wspaniałą kompozycję smakową, która uwiedzie każdego. Co...

Zobacz

Bazylia

Bazylia to jedno z najpopularniejszych ziół, których używa się w kuchniach całego świata. Swoim charakterystycznym aromatem podkreśli zapach i smak każdej potrawy. Okazuje się, że przyprawa ta ma też dobroczynne działanie na nasze zdrowie. Może łagodzić wzdęcia i kolkę. Jednak to nie wyczerpuje możliwości tego...

Zobacz

Imbir

Imbir jest przyprawą, która jeszcze niedawno kojarzyła się głównie z piwem i ciasteczkami. W polskiej kuchni używany był w sproszkowanej postaci do flaków, pasztetów z zająca i pierników. Obecnie, od kiedy świeży korzeń imbiru jest coraz tańszy i łatwiej dostępny, wszyscy możemy odkryć jego cudowne właściwości...

Zobacz