img

Miętowo-czekoladowe muffinki

Połączenie mięty i czekolady to kombinacja dość wykwintna, ale posiada wielu adoratorów. Ożywiający i lekko ostry smak mięty wspaniale łączy się z czekoladą oferując niebanalne połączenie. Jeśli chcesz więc zaskoczyć gości oryginalnymi wypiekami mamy dla ciebie przepis na babeczki miętowo-czekoladowe.

Nasze muffinki nawiązują właśnie do tego subtelnego połączenia smakowego, jakim jest dodanie orzeźwiającej mięty do całego mnóstwa czekolady. Puszyste i intensywnie czekoladowe ciasto z dużą ilością kawałków mlecznej i gorzkiej czekolady będzie rozpływać się w podniebieniu. Całość przykryj soczyście miętowym, bardzo pobudzającym kubki smakowe kremem, który prezentuje się wręcz spektakularnie. Tak przyrządzone babeczki doskonale nadają się na letnie imprezy.

Lista zakupów
Do przyrządzenia tych wyjątkowych babeczek będziesz potrzebować 250 gramów mąki pszennej, 350 gramów gęstego jogurtu greckiego, 130 gramów cukru trzcinowego, 80 mililitrów oleju, 2 jajka, 100 gramów mlecznej czekolady, 100 gramów gorzkiej czekolady, 1 łyżka ciemnego kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz pół łyżeczki sody oczyszczonej. Do zrobienia kremu miętowego należy nabyć 250 gramów schłodzonej śmietany 36%, 250 gramów schłodzonego serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru, 30 gramów świeżej mięty oraz 2 łyżeczki miętowych kropli – najlepsze są krople Herbapolu. Taka ilość składników starczy na 12 babeczek.

Wypiekamy muffinki
Wszystkie składniki muszę mieć temperaturę pokojową. Czekoladę połam i potnij nożem na drobne kawałeczki. Mąkę należy dokładnie przesiać, połączyć z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Teraz weź jajka i roztrzep je z cukrem, dodaj olej i delikatnie ubij trzepaczką. Dodaj jogurt a potem do tak powstałej masy jajecznej wsyp powoli sypkie produkty, mieszając tak, aby wszystkie składniki połączyły się gładko. Następnie dodaj pokrojoną na małe kawałki czekoladę i całość wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Foremki na muffiny wyłóż papierowymi papilotkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do trzech czwartych wysokości. Piecz wszystko przez około 25 minut, aż do suchego patyczka. Wyjmij babeczki z piekarnika i wystudź je na kratce.

Robimy krem
Listki mięty wrzuć do blendera, dodaj trochę śmietany i zmiksuj tak, by powstała gładka, jednolita masa. Pozostałą śmietanę i serek mascarpone lekko ubij, dodaj zmiksowaną miętę i cukier puder. Ubij masę na sztywno i schłodź powstały krem w lodówce przez 30 minut. Schłodzony krem przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego tylką do dekoracji w kształcie ostro wciętej gwiazdki. Na każdą babeczkę wyciskaj krem przesuwając rękaw cukierniczy ruchem od brzegu babeczki do jej środka. Babeczki należy przechowywać w lodówce.

Zobacz również