Włoska kuchnia jest jedną z najpopularniejszych i najbardziej rozpoznawalnych kuchni na świecie. Rzadko kiedy można znaleźć osobę, która nigdy nie spróbowałaby pizzy czy spaghetti, a na polskich stołach włoskie potrawy przyjęły się wręcz bez problemu. Włoskie restauracje i pizzerie powstają w mgnieniu oka w nawet najmniejszych miasteczkach, można powiedzieć, że wszyscy uważamy się za mistrzów włoskiej kuchni.
Dlaczego Włosi nie lubią jeść swojego tradycyjnego jedzenia poza granicami Włoch?
Możemy być pewni, że i Włosi kochają swoją kuchnię, która, pomimo powszechnym mitom, jest bardzo zróżnicowana regionalnie. Jednak kiedy rodowici Włosi podróżują po świecie, nie korzystają z włoskich restauracji, bo uważają, że … włoska kuchnia jest źle rozumiana, gotowana i serwowana! A „specjaliści” od kuchni włoskiej nie mają o niej najmniejszego pojęcia.
Mity włoskiej kuchni
1. To, że Włosi kochają kawę, wiemy wszyscy. Mitem jest jednak informacja, jakoby przeciętny Włoch pijał cappuccino do obiadu – bowiem we Włoszech cappuccino pija się wyłącznie w godzinach porannych.
2. Dobry obiad, to obiad z „jarzynką” – mamy w świadomości wizję dobrego i zdrowego obiadu składającego się z mięsa, ziemniaków i sałatki. Ta wizja rzutuje na wiele restauracji, gdzie, na przykład, spaghetti podaje się z sałatką. Włosi się z tego śmieją.
3. Włosi również nie mogą zrozumieć, dlaczego reszta świata uważa risotto jako przystawkę – głównie chodzi o risotto z grzybami. W słonecznej Italii risotto uchodzi za pełnoprawny posiłek.
4. Podobnie uśmiech na twarzy wzbudza amerykańska wersja carbonary – z grillowanym kurczakiem. Włoską carbonarę je się tylko z boczkiem, przecież wiadomo, że większość potraw z kurczakiem zawdzięczamy Amerykanom.
5. Kojarzycie danie składające się z makaronu polanego sosem pomidorowym i smażonym kotletem o dziwnie brzmiącej nazwie „chicken parmigiana”? To danie nie istnieje we Włoszech, podobnie jak Fettucine Alfredo nie jest tradycyjną włoską potrawą – występuje tylko w jednej wersji, z masłem i parmezanem.
6. Kolejnym mitem jest myślenie, że najpopularniejszą pizzą we Włoszech jest pepperoni. W naszej świadomości pepperoni to salami, kiedy w rzeczywistości oznacza paprykę. Zatem jeśli we włoskiej restauracji zamówimy pizzę pepperoni, dostaniemy pizzę z papryką, a poza granicami Włoch dostaniemy pizzę z salami.
Czy wiedzieliście o tych mitach?