Trzeba przyznać, że zrobienie w domu tej gąbczastej, rozpływającej się w ustach masy jest czymś, co dobrze jest umieć zrobić. Chociażby tylko dla zasady i udowodnienia sobie, że potrafimy zrobić marshmallows. Poza tym plusem zrobienia masy w domu jest to, że smak i kolor możecie wybrać sami, ale przy wykonywaniu masy należy pamiętać o zachowaniu ostrożności - syrop jest niesamowicie gorący. Poniżej znajdziesz krótki poradnik, dotyczący tego, jak zrobić pyszne marshmallows. Przeczytaj go koniecznie!
Lista niezbędnych składników, potrzebnych do przygotowania marshmallows
W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników jak: 2 szklanki cukru, 1 łyżka jasnego syropu kukurydzianego (lub golden syrupu), 1,5 szklanki wody, podzielone na pół, 4 łyżki żelatyny w proszku, 1 łyżka ekstraktu z wanilii, 2 białka, w temperaturze pokojowej. Poza tym będziesz potrzebować także: 1/4 szklanki cukru pudru, 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej oraz barwniki i aromaty - opcjonalnie.
Przygotowanie pysznego marshmallows
Najpierw w większym garnuszku z grubym dnem musisz wymieszać cukier, syrop kukurydziany i 3/4 szklanki wody. Po czym mieszać, podgrzewając, aż cukier się rozpuści, doprowadzić do wrzenia, zaprzestać mieszania. Następnie w garnuszku umieścić termometr cukierniczy, kontynuować gotowanie, aż temperatura wody i cukru osiągnie 127ºC, czyli osiągnie tzw. hard-ball stage. Potem należy przygotować miksturę z żelatyną, do mniejszego garnuszka wlać 3/4 szklanki wody i wsypać żelatynę, odstawić na 5 minut, aż żelatyna napęcznieje. Następnie garnuszek z żelatyną trzeba umieścić na palniku na najmniejszej mocy i mieszając, czekać aż zrobi się płynna, nie gotować, zdjąć z palnika.
Podczas gdy cukier się gotuje, a żelatyna mięknie, białka umieścić w misie miksera. Kiedy syrop osiągnie temperaturę 245ºF (118ºC) zacząć ubijać białka, do sztywności. Jeżeli białka ubiją się szybciej nim syrop osiągnie pożądaną temperaturę, na chwilę poprzestać ubijanie białek i potem kontynuować, a kiedy syrop osiągnie 260ºF wmieszać do niego żelatynę, wymieszaną miksturę powoli wlewać do ubitych białek, cały czas je ubijając na najwyższych obrotach. Po czym ubijać mikserem przez 5 - 10 minut, aż masa zgęstnieje, powoli wlać ciepłą masę do przygotowanej formy, wyrównać. Potem z wierzchu posypać delikatnie cukrem pudrem wymieszanym ze skrobią, odstawić na kilka godzin lub na całą noc do zastygnięcia. Dopiero po tym czasie ostrym nożem oddzielić marsmallow od formy, wyłożyć na blat oprószony cukrem pudrem wymieszanym ze skrobią, kroić ostrym nożem posmarowanym z obu stron cieniutką warstwą oleju.
Marsmallow powinna być przechowywana do tygodnia czasu w szczelnie zamkniętym pojemniku.