Kremowy ryż na mleku to zdecydowanie jest jeden z najlepszych comfort food. Ten mięciutki ryż, kremowe, mleczne wnętrze i przepyszny sos - to smak, który pamięta się przez długi czas. Do tego dodana odrobina proszku budyniowego - dzięki czemu całość jest jeszcze bardziej kremowa. A to wszystko w klimacie waniliowym - z delikatnym, waniliowym sosem. Istne niebo w gębie. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszny, waniliowy ryż na mleku! Przeczytaj go koniecznie!
Lista niezbędnych składników, potrzebnych do przygotowania pysznego, pożywnego śniadania, jakim jest pyszny, waniliowy ryż na mleku
Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznego, pożywnego śniadania, jakim są jest pyszny, waniliowy ryż na mleku to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników jak: 100 gram krótkoziarnistego ryżu (do risotto, na przykład carnaroli lub arborio), cztery szklanki mleka + 60 mililitrów, 1/2 szklanki cukru, jedna łyżka waniliowego budyniu w proszku bez cukru oraz ziarenka z 1/2 laski wanilii lub jedna łyżeczka ekstraktu waniliowego.
Przygotowanie puddingu
Najpierw w garnku musisz umieścić cztery szklanki mleka, cukier i wanilię. Potem trzeba wszystko zagotować, mieszając, aby cukier się rozpuścił, następnie wsypać ryż, zminimalizować palnik i gotować, często mieszając, aż ryż wchłonie praktycznie całe mleko (powinno to zająć około 30 minut). Dopiero po tym czasie budyń waniliowy musisz rozrobić w dodatkowych 60 mililitrach mleka i wlać miksturę do mlecznego ryżu. Potem trzeba zamieszać i gotować jeszcze przez chwilę, wciąż mieszając, aż pudding zgęstnieje. Na końcu rozdzielić do szklanych pucharków lub miseczek, taki deser ryżowy podawać można zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możemy więc od razu przystąpić do jedzenia bądź też pudding wystudzić w pucharkach, a nawet jeszcze schłodzić w lodówce.
Sos waniliowy
Będziesz potrzebować: dwa żółtka, jedną, płaską łyżkę mąki ziemniaczanej, jedną szklankę mleka, 50-60 gram cukru, jedną łyżeczkę ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1/2 laski wanilii (lub cukier waniliowy – zamiast zwykłego).
Połowę mleka wraz z cukrem i wanilią musisz zagotować w niewielkim rondelku, a następnie zminimalizować palnik. Potem drugą połowę dokładnie utrzeć z żółtkami i mąką, dodać całość do gotującego się mleka i powoli, wciąż mieszając, gotować przez kilka minut, aż całość zgęstnieje. Nie można jednak dopuścić do wrzenia mikstury, gdyż wtedy żółtka się zetną. Na koniec gotowy sos zestawić z gazu, wystudzić, co jakiś czas mieszając, aby nie utworzył się kożuch. Polewać nim porcje puddingu ryżowego – na ciepło lub na zimno, tak, jak lubimy.