Polacy wprost kochają placki ziemniaczane, zajadamy w rozmaitych odmianach. Część z nas woli jeść placki na słodko, posypane cukrem, inni z kolei muszą dodawać do nich gęstą śmietanę, a jeszcze inni najbardziej lubią placki polane zawiesistym, mięsnym gulaszem. Bez względu, która wersja dodatków pasuje ci najbardziej podstawą zawsze jest placek, który wszędzie jest ten sam. Sposobów na przyrządzanie placków ziemniaczanych jest kilka, my proponujemy naszą wersję przyrządzania tych przysmaków.
Może cię to zaskoczy, ale ziemniaków nie musisz wcale trzeć na drobnej tarce, tak jak w starych przepisach, wystarczy, że zatrzesz je na grubych oczkach. Aby się nie rozpadły podczas smażenia do masy ziemniaczanej trzeba dodać jajko i odrobinę mąki. W ten sposób podczas smażenia otrzymasz ładne, postrzępione brzegi, które pięknie się prezentują oraz genialnie smakują i chrupią. Najlepsze placki ziemniaczane to te, które usmażą się na złoto, których chrupiąca, z lekka przypieczona skórka ukrywa miękki i wyjątkowo delikatny środek…. Pycha! Dla tych, którzy lubią jednak eksperymentować z tradycją mamy radę, aby do masy oprócz czosnku dorzucić ulubione zioła lub drobniutko pokrojone warzywa jak szpinak, paprykę chili lub cebulę. Placki będą wówczas bardziej aromatyczne i kolorowe.
Składniki na placki
Jeśli chcesz plackami uraczyć 8 osób będziesz potrzebował kilograma ziemniaków, jedną cebulę, 2 jaj, przyprawę w mini kostkach Czosnek Knorr, szczyptę gałki muszkatołowej, szczyptę soli, mąkę. Całość wykonania powinna zająć ci nie więcej jak 30 minut. Prawda, że szybko?
Smażymy placuszki
Proces przygotowania placków należy zacząć od dokładnego obrania ziemniaków i starcia ich na tarce o grubych oczkach. Po wszystkim trzeba koniecznie odsączyć masę przez sito. Teraz możesz również zetrzeć na tarce cebulkę. Następnie dodaj do przygotowanych ziemniaków cebulę, jajka, gałkę muszkatołową oraz przyprawy mini kostkę Knorr. Wszystko trzeba bardzo dobrze wymieszać, po czym dodać mąkę tak, aby masa posiadała odpowiednią konsystencję. Połóż patelnię na ogień, wlej olej, rozgrzej go i zacznij nakładać masę łyżką. Smaż placki z obu stron na złoty brąz. Jeśli chcesz je trochę odtłuścić możesz po usmażeniu położyć je na sekundę na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar oleju. Placki podawaj gorące, zaraz po smażeniu z ulubionymi dodatkami.