img

Lasagne – być może najbardziej uniwersalna zapiekanka na świecie

Trzeba przyznać, że lasagne to prawdziwe pole do popisu dla domowych szefów kuchni. Generalnie to co jest stałe w lasagne to tak naprawdę warstwy makaronu ułożone na przemian z dowolnym farszem i zapieczone na złoto z serem, śmietaną lub beszamelem. Tutaj można śmiało eksperymentować, ponieważ lasagne zawsze będzie udana, jeśli tylko mamy odpowiedni sos. Ważne, aby ten sos był przede wszystkim aromatyczny, gęsty oraz dobrze przyprawiony ziołami, to podstawa. Musimy pamiętać też, że dobry sos nie przylega to płatów makaronu i powoduje on, ze lasagne jest soczysta, wilgotna oraz nie rozwarstwi się w trakcie pieczenia. Poniżej znajdziesz przepis na lasagne z grillowanymi warzywami, śmietanowo-cebulowym sosem i rzecz jasna pierzynką ze złocistego sera.

Poniższy przepis starczy na cztery porcje lasagne, a czas przygotowania to około 75 minut. Jeśli chodzi o składniki to koniecznie musisz się zaopatrzyć w: jedno opakowanie Fix lasagne knorr, jedną cukinię, makaron lasagne 9 płatów, jednego bakłażana, dwie papryki czerwone, dwie cebule, dwie łyżki pokrojonych w krążki zielonych oliwek, jedną łyżkę suszonego oregano, 250 mililitrów śmietany 36%, 150 gram startego sera żółtego oraz w kilka łyżek oliwy z oliwek.

Jeżeli chodzi o sposób przygotowania to przede wszystkim bakłażana, cukinię, a także paprykę pokrój w plastry, skrop oliwą, a następnie grilluj na domowej patelni. Potem pokrój cebulę w kostkę, a połowę z niej przesmaż wraz z oliwkami na rozgrzanej oliwie. Następnie wlej szklankę wody i dodaj Fix Lasagne Knorr, dopraw oregano. Sos gotuj przez około pięć minut. Pamiętaj, że sos pomidorowy do lasagne powinien być gęsty, po to, aby zapiekanka pozostała całością, gdy będziemy ją kroić po upieczeniu. Cebulę, która Ci pozostała koniecznie przesmaż również na oliwie, dodaj śmietanę oraz zagotuj, sos gotuj przez trzy do czterech minut.  Weź żaroodporne naczynie o wymiarach 28 centymetrów na 20 centymetrów i posmaruj je śmietanowym sosem, wyłóż trzeba płatami makaronu, po czym ponownie posmaruj je sosem. Następnie posyp wszystko serem, wyłóż warzywa i posmaruj gęstym, aromatycznym, czerwonym sosem. Czynność tę koniecznie powtórz jeszcze ze dwa razy. Końcową warstwę pokryj pozostałym śmietanowym sosem i posyp ją startym serem. Po czym wstaw naczynie żaroodporne do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i zapiekaj przez 25 minut pod przykryciem, na przykład folią aluminiową. Koniecznie po wyjęciu z piekarnik pozostaw lasagne pod przykryciem jeszcze przez 10 minut, wtedy będzie łatwiej ją pokroić. I gotowe! Smacznego!

 

 

Zobacz również