Orzechy to bardzo zdrowa i smaczna przekąska, którą możemy w zasadzie jeść bez limitu. Ale o tyle, o ile same orzechy są do zjedzenia to zdecydowanie warto spróbować ich na słodko. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszne, pieczone orzechy z cynamonem. Przeczytaj go koniecznie!
Pieczone orzechy z cynamonem - pyszny i pożywny przysmak na każdą okazje!
Zacznijmy od tego, że pieczone orzechy same w sobie są zdrowe i smaczne, a w połączeniu z cynamonem - to już jest istny raj. Orzechy bardzo dobrze działają na mózg oraz na pamięć, natomiast cynamon ma właściwości oczyszczające oraz rozgrzewające. Takie orzechy są nieduże i chrupiące, więc możemy je podjadać między posiłkami zamiast chipsów lub ciastek. Będą one po pierwsze o wiele zdrowsze, po drugie o wiele smaczniejsze od tych kupnych. Ponadto takie pieczone orzechy zapakowane w pudełko albo do słoiczka świetnie sprawdzą się jako prezent, w szczególności w zimę.
Lista niezbędnych składników, potrzebnych do przygotowania pysznego deseru, jakim są pieczone orzechy z cynamonem!
Zanim zabierzesz się za przygotowanie deseru, jakim są pyszne, pieczone orzechy z cynamonem to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników jak: 500 gram orzechów (obrane ze skórki migdały i pekany) oraz jedno białko. Poza tym koniecznie powinieneś się zaopatrzyć także w takie produkty jak: jedna łyżeczka ekstraktu z wanilii, pół szklanki brązowego cukru oraz jedna łyżeczka cynamonu. Gdy zaopatrzysz się we wszystkie, niezbędne składniki pora zabrać się przygotowanie deseru, jakim są pieczone orzechy z cynamonem.
Przygotowanie pysznego deseru, jakim są pyszne, pieczone orzechy z cynamonem!
Najpierw musisz białko lekko ubić, ale nie na sztywno, pod koniec ubijania dodając ekstrakt z wanilii. Gdy już to zrobisz to musisz wsypać cukier i cynamon, po czym wymieszać. Dopiero na końcu należy wsypać orzechy, wymieszać, by każdy orzeszek był dokładnie pokryty białkiem. Potem trzeba wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak, by warstwa orzechów była pojedyncza i najlepiej, by się nie stykały ze sobą. Na koniec należy piec w temperaturze 120 stopni Celsjusza przez godzinę do półtorej godziny, co jakiś czas mieszając, by były równomiernie wypieczone. Musisz wiedzieć, że im dłużej pieczone tym bardziej chrupiące (uważać, by nie przypalić). Potem wyjmij gotowe orzechy z piekarnika i podawaj na półmisku. Gotowe!
Ciesz się smakiem pysznych, pieczonych orzechów z cynamonem razem z najbliższymi! W związku z tym nie zwlekaj dłużej i już teraz zabierz się za przygotowanie pysznego deseru, jakim są pieczone orzechy z cynamonem!