Słodycze to coś, do czego wszyscy mamy słabość, a w szczególności do czekolady. Czekoladowe risotto to pyszny deser, jeśli lubicie ryż na mleku, z prażonymi orzechami, rodzynkami i oczywiście czekoladą. Idealny słodycz na podwieczorek lub późne niedzielne drugie śniadanie. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszne, czekoladowe risotto. Przeczytaj go koniecznie!
Czekoladowe risotto - pyszny i zdrowy deser
Zacznijmy od tego, że czekoladowe risotto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. W dodatku wystarczy, że masz w domu mleko, cukier, masło, ryż, jakieś orzechy i czekoladę - i deser gotowy. Jest to więc bardzo łatwy, szybki i co ważniejsze tani deser, który możesz zrobić praktycznie w każdej chwili.
Lista niezbędnych składników, potrzebnych do przygotowania pysznego deseru, jakim jest czekoladowe risotto
Zanim zabierzesz się za przygotowanie deseru, jakim jest czekoladowe risotto to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników jak: 600 mililitrów mleka, 30 gram cukru (lub więcej, w zależności od gustu) oraz 50 gram masła. Poza tym koniecznie powinieneś się także zaopatrzyć w takie produkty jak: 125 gram ryżu (polecany arborio lub carnaroli), 50 gram orzechów laskowych, posiekanych i podprażonych 50 gram sułtanków oraz 125 gram gorzkiej czekolady, startej (lub mniej) brandy - opcjonalnie. Gdy zaopatrzysz się we wszystkie, niezbędne składniki pora zabrać się przygotowanie deseru, jakim jest pyszne, czekoladowe risotto!
Przygotowanie pysznego deseru, jakim jest czekoladowe risotto
Najpierw musisz masło roztopić w garnuszku z grubym dnem, wsypać ryż, cukier i część mleka. Potem trzeba gotować, aż mleko odparuje, znowu dolać mleka i gotować dalej, aż do wyczerpania mleka. Musisz pamiętać, że ryż powinien być delikatnie al dente, w kremowym sosie mlecznym. Gdy to zrobisz to musisz dodać orzechy, rodzynki i wymieszać. Potem trzeba dodać część czekolady i szybko wymieszać, ale nie do końca, bo ładnie wygląda efekt marmurka. Następnie należy udekorować wiórkami czekolady. Na koniec, przed dekoracją można dodać do ryżu odrobinę brandy. Po czym można podawać, najlepiej natychmiast. I gotowe!
Ciesz się smakiem pysznego, czekoladowego risotto razem z najbliższymi! Nie zwlekaj dłużej i już teraz wybierz się do sklepu po niezbędne składniki oraz do kuchni i zabierz się za przygotowanie pysznego deseru, jakim jest czekoladowe risotto! Na pewno będą niesamowite i smaczne! A co najważniejsze, jeśli sami przygotujemy deser to doskonale wiemy, z jakich składników nasze risotto zostało zrobione i mamy pewność, że nie ma w nim żadnych emulgatorów.