Generalnie rzecz ujmując 'Pan de sal' to popularne i głęboko wpisane w historię Filipin bułeczki, na które przepis został przywieziony do tego kraju w XVI wieku przez hiszpańskich (lub portugalskich, wedle innych źródeł) piekarzy. Poniżej znajdziesz krótki przepis oraz poradnik, dotyczący tego, w jaki sposób należy przygotować pyszne „Pan de sal”. Przeczytaj go koniecznie!
„Pan de sal” – czyli wszystko to, co powinieneś o nim wiedzieć!
Zacznijmy od tego, że ciasto drożdżowe formowane jest w długi baton, następnie obsypywane w drobnej bułce tartej, porcjowane i po wyrośnięciu pieczone. Przede wszystkim jest ono chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku. Zazwyczaj w smaku przypominają ciabatę, mają nieregularnie dziurkowany miąższ i są neutralne w smaku, choć 'pan de sal' dosłownie oznacza solony chleb. Rzecz jasna najpopularniejsze jako bułki śniadaniowe, były po prostu maczane w kawie, choć smakują wyśmienicie o każdej porze dnia. Na pewno nie zawiedziecie się na ich smaku!
Składniki niezbędne do przygotowania pysznego „Pan de sal”
Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznego „Pan de sal” musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. Przede wszystkim w Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników jak: cztery szklanki mąki pszennej chlebowej, 1 i 1/3 szklanki letniej wody, 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego, 1,5 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 12 g (1 łyżka) drożdży suchych lub 24 g drożdży świeżych oraz bułka tarta, do obtoczenia. Taka ilość składników powinna wystarczyć do przygotowania 10-12 sztuk. Gdy upewnisz się, że masz wszystkie niezbędne składniki pora zabrać się za przygotowywanie „Pan de sal”!
Przygotowanie pysznego „Pan de sal”
Przede wszystkim mąkę pszenną należy wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać sól, cukier, następnie wodę wymieszaną z olejem. Potem trzeba wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Następnie należy uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Dopiero po wyrośnięciu ciasto trzeba krótko wyrobić. Potem należy je rozwałkować na kształt prostokąta, zwinąć w gruby rulon (baton), w taki sposób, jak zwijamy naleśniki. Następnie trzeba baton obtoczyć w bułce tartej. Natomiast ostrym nożem lub szpatułką podzielić na 10 - 12 części. Potem trzeba ułożyć na blaszce rozcięciem ku górze, przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć na 20 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Całość piec w temperaturze 210ºC przez około 20 minut lub do zezłocenia. Potem wyjąć, wystudzić na kratce. I gotowe! Smacznego!
Przepis dla osób pieczących w maszynie do pieczenia chleba: wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Potem trzeba nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.