Po imprezie zostały ci otwarte butelki wina a ty nie masz ochoty ich dopijać? Nie bój się, czego nie wypijesz, możesz użyć w inny sposób. Czerwone wino ma bowiem wiele zastosowań i nie ograniczają się one tylko i wyłącznie do raczenia naszych kubków smakowych w postaci płynu. Co więc zrobić ze starą, otwartą butelką?
Pamiętaj, że czerwone wino farbuje, co można wykorzystać na miliony sposobów. Tak naprawdę jeśli uruchomimy nasze pokłady kreatywności okaże się, że zastosowań resztek wina jest bardzo dużo i jedyne co nas ogranicza to nasza własna wyobraźnia.
Zrób sobie modny t-shirt
Wino doskonale sprawdzi się w roli ustawiacza trendów. Masz do odświeżenia starą, białą koszulkę? Okazuje się, że za pomocą trunku możesz zmienić ją farbując w wybrany wzór. Jest to bardzo łatwy sposób na wykorzystanie starego wina oraz starej bluzki. Tym bardziej, że w tym sezonie modne są farbowane ciuchy tak, aby dwa kontrastowe kolory płynnie się przenikały. Ważne jest jednak to, aby zafarbowaną koszulkę prać oddzielnie, ponieważ w innym razie zabarwi nam inne ubrania.
Czerwone lody
Każdy z nas wie, że czerwone wino jest doskonałym dodatkiem do obiadów i kolacji. Okazuje się jednak, że może być ono podane w formie deseru. Wystarczy mała ilość przyzwoitego wina, lody waniliowe oraz wiśnie w zalewie. Wszystkie składniki łączysz ze sobą tak, że powstaje deser, który będzie odpowiedni dla tych wszystkich, którzy lubią połączenie smaku wina ze słodkim. W upalne letnie dni możesz podać też oryginalnego drinka, czyli lody na patyku z czerwonego wina. Przygotowanie ich jest niezwykle proste i będziesz potrzebować kilka truskawek, odrobinę octu balsamicznego, cukier puder i odrobinę czerwonego wina. Następnie rozgnieć truskawki i połącz je z resztą produktów. Tak przygotowaną masę przenieś do foremki na lody i zamroź na kilka godzin przed podaniem.
Przepis na mule
Jeśli jesteś miłośnikiem owoców morza, musisz spróbować muli gotowanych z dodatkiem białego wina. Przygotowanie tego dania jest bardzo łatwe. Wpierw namocz 800 gram świeżych muli w chłodnej wodzie i pozostaw je na 20 minut. Potem opłucz mule dokładnie i odrzuć te, które będą popękane. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i dodaj dwie drobno pokrojone szalotki oraz trzy ząbki czosnku, który należy przecisnąć przez praskę. Wszystko duś przez około 3 minuty, po czym dolej 250 mililitrów białego wytrawnego wina. Całość zagotuj, doprawiając do smaku solą i pieprzem wedle uznania. Teraz wsyp małże i gotuj pod przykryciem przez 6 minut mieszając od czasu do czasu. W sytuacji, gdy wszystkie muszle otworzą się będziesz wiedział, że małże są gotowe. Potrawę podawaj posypaną natką z pietruszki razem z bagietką czosnkową.