Na smak kawy wpływa kilka zasadniczych kwestii. Chodzi tu przede wszystkim o rodzaj użytego ziarna, a także o sposób przyrządzania napoju i umiejętności baristy. Uznaje się, iż jednymi z najlepszych kaw są te pochodzące z tzw. segmentu speciality coffee. W dzisiejszym artykule wyjaśnimy, czym są takie kawy i dlaczego są tak wysoko oceniane przez znawców i koneserów tego szlachetnego napoju.
Skąd wzięła się nazwa „speciality coffee”?
Na początek trochę historii. Termin speciality coffee wywodzi się już z lat 60. XX wieku. Wówczas to miała miejsce konferencja zawodowych producentów kawy, na której po raz pierwszy padło określenie „speciality coffee”. Od tej pory zaczęto stawiać nacisk nie na to, by wytwarzać jak największą ilość kawy w jak najniższej cenie, lecz by przygotowywać ziarna wysokiej jakości.
Najlepsze kawy według Q-graderów
Kawa segmentu speciality coffee to produkt dosłownie z najwyższej półki. Kawy tego rodzaju otrzymały najwyższą możliwą ocenę od osób profesjonalnie zajmujących się klasyfikacją najlepszych kaw świata. Takie osoby to nikt inni jak słynni Q-graderzy, których zadaniem jest ustalenie, na podstawie wieloletniego doświadczenia i wiedzy, która kawa zasługuje na miano najlepszej. Wszystkie osoby, które są Q-graderami, posiadają specjalne uprawnienia nadane im przez międzynarodowy Coffee Quality Instytute, zrzeszający pasjonatów i największych zawodowych smakoszy kawy na świecie. Aby zostać Q-graderem należy uprzednio przejść specjalistyczny kurs i zdać obszerny egzamin, składający się aż z dwudziestu różnorodnych bloków tematycznych. Po zdaniu egzaminu i otrzymaniu oficjalnych uprawnień, Q-graderzy tworzą linię najlepszych i najbardziej cenionych kaw na całym świecie.
Kawy uznane za speciality coffee zostały ocenione aż na 80 (i ponad) punktów w całej 100-punktowej skali. Są one zatem naprawdę najlepsze z najlepszych. Cena takich kaw jest dość wysoka, jednak z całą pewnością są tego warte. To niezwykle szlachetne napoje, które – dzięki uznaniu profesjonalistów – stają się celem koneserów na całym świecie.
Jak smakują kawy segmentu speciality coffee?
Jeśli chodzi o rodzaje kaw, które tworzą segment speciality coffee, należą do nich zarówno ziarna zielone, jak i wypalane. Największą uwagę przywiązuje się tu do oceny smaku i aromatu zaparzonego napoju. W odniesieniu do kawy speciality coffee często padają takie wyrażenia jak „czystość smaku” czy „intensywność aromatu”, które sugerują, że wykorzystane do jej produkcji ziarna zostały poddane umiejętnej i fachowej selekcji. Kawy segmentu speciality coffee mają naprawdę niezwykły smak i aromat: można w nich wyczuć na przykład nuty czekolady, karmelu, owoców, orzechów czy kwiatów. Takie kawy zdecydowanie różnią się od typowych kaw komercyjnych, w których na pierwszy plan wysuwa się gorycz i „płytkość” smaku. Kawy sklasyfikowane jako speciality coffee mają wyrazisty, bogaty aromat i niepowtarzalny smak pełen subtelności. Każdy kolejny łyk napoju dosłownie rozpływa się w ustach. Tego rodzaju kawy charakteryzują się także naturalną słodyczą i aksamitną konsystencją. W przypadku kaw speciality coffee dodatki w postaci cukru czy mleka są zupełnie zbędne – smak samej kawy zachwyca do tego stopnia, że nie są potrzebne żadne „ulepszacze”. Mało tego – dodatki do kawy speciality coffee są wręcz niewskazane.