img

Przepis na przepyszne bułeczki z czosnkiem i pietruszką!

Przede wszystkim pyszne bułeczki z czosnkiem i pietruszką – na pewno Wam posmakują. Poza tym dzieci będą pochłaniały jedną po drugiej, aż im się będą uszy trzęsły. Poniżej znajdziesz krótki przepis oraz poradnik, dotyczący tego jak należy przygotować pyszne bułeczki z czosnkiem i pietruszką. Przeczytaj go koniecznie!

Lista niezbędnych składników, koniecznych do przygotowania pysznych bułeczek z czosnkiem i pietruszką

Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznych bułeczek z czosnkiem i pietruszką musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. Przede wszystkim w Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników jak: 400 gram mąki pszennej chlebowej, 5 - 10 gram cukru, pół łyżeczki soli oraz 1 łyżeczka drożdży suchych (4 gram) lub 8 gram drożdży świeżych. Poza tym koniecznie powinieneś zaopatrzyć się w takie produkty jak: 260 mililitrów mleka, 30 gram masła, roztopionego, a ponadto na posmarowanie: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka. Taka ilość składników powinna wystarczyć do przygotowania 12 bułeczek. Gdy upewnisz się, że masz wszystkie niezbędne składniki pora zabrać się za przygotowywanie pysznych bułeczek z czosnkiem i pietruszką!!

Przygotowanie pysznych bułeczek z czosnkiem i pietruszką

Przede wszystkim należy mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Następnie trzeba dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Potem należy wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Gdy to zrobisz to pora uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny). Dopiero po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części i uformować z nich kulki, następnie każdą spłaszczyć i ulepić w podłużną bułeczkę (podobnie jak lepicie pierożki), układając złączeniem do blachy (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia). Całość przykryć ręczniczkiem kuchennym, pozostawić na 30 minut do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.

Przygotowania nadzienia do pysznych bułeczek z czosnkiem i pietruszką

Jeżeli chodzi o nadzienie to musisz przygotować: 60 gram masła, w temperaturze pokojowej cztery ząbki czosnku drobniutko posiekane, dwie łyżeczki świeżej lub suszonej natki pietruszki, posiekanej. Następnie należy wszystkie składniki rozetrzeć grzbietem łyżki lub zmiksować. Potem całość trzeba włożyć do rękawa cukierniczego lub worka cukierniczego z odciętym rogiem. Gdy zrobisz już wszystko to wyrośnięte bułeczki trzeba posmarować jajkiem. Potem ostrym nożem należy je naciąć do połowy, wycisnąć w to miejsce nadzienie. Następnie wszystko piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Na koniec trzeba je wyjąć, podawać ciepłe. I gotowe! Smacznego!

 

Zobacz również