img

Właściwości odżywcze oleju kokosowego

Ostatnimi czasy coraz częściej słyszy się o zaletach oraz licznych dobroczynnych właściwościach oleju kokosowego. Jednak z drugiej strony docierają także głosy – unikaj smażenia, ponieważ potrawy smażone są tłuste oraz niezdrowe. Trzeba przyznać, że generalnie dość trudno jest całkowicie zrezygnować z tego typu obróbki termicznej w kuchni, ponieważ wpływ na walory zdrowotne potraw ma w dużej mierze tłuszcz, który został użyty do ich przygotowania.

Jeżeli chodzi o wpływ oleju kokosowego na zdrowie to jest on uznawany za najzdrowszy olej na ziemi. Oprócz swojego kulinarnego zastosowania przynosi on także korzyści zdrowotne. Co do jego wartości odżywczych to olej kokosowy zawiera bardzo cenne witaminy, takie jak: B2, B6, C oraz E, a dodatkowo także kwas foliowy, żelazo, sód, cynk, fosfor, magnez, potas oraz wapń. Warto też wiedzieć, że olej kokosowy jest niesamowicie bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe, w tym między innymi w kwas laurynowy,  który w podobnych proporcjach występuje jedynie w mleku matki. Oprócz tego olej kokosowy ma sporo właściwości prozdrowotne, między innymi wzmacnia układ immunologiczny. Dodatkowo korzystnie wpływa na koncentrację, wspomaga wchłanianie witamin, minerałów, aminokwasów oraz składników odżywczych. Ponad to warto wiedzieć, że olej kokosowy chroni przed osteoporozą, działa antybakteryjnie, antywirusowo, zmniejsza stany zapalne oraz wspiera gojenie i naprawę uszkodzonych tkanek. Mało tego – olej kokosowy spowalnia procesy starzenia się skóry, zwiększa wytrzymałość i poprawia wydolność fizyczną, polecany jest dla osób walczących z nadwagą, łagodzi objawy związane z syndromem chronicznego zmęczenia.

Jeżeli chodzi o zastosowanie oleju kokosowego w kuchni to olej kokosowy w temperaturze pokojowej ma konsystencję stałą, stąd często określany jest jako „masło kokosowe”. Idealnie nadaje się on do smarowania pieczywa, możesz również nim zastąpić także masło w pieczeniu. Jest doskonały smażenia, a to dzięki dużej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, które nie utleniają się. Dobrze sprawdza się także do smażenia w wysokich temperaturach, gdyż nie jest toksyczny  i nie traci swoich cennych właściwości. Dodatkowo na pewno jest on dużo zdrowszy od swoich konkurentów.

Generalnie na rynku są dostępne dwa rodzaje oleju kokosowego:

Olej tłoczony na zimno jest on najwyższej jakości olejem pierwszego tłoczenia, można go używać  do smarowania pieczywa, smażenia oraz pieczenia. Warto też wiedzieć, że olej kokosowy charakteryzuje się typowym dla kokosa cudownym smakiem oraz aromatem i doskonale nadaje potrawom delikatny, orientalny smak.

 

Zobacz również