Bułki z cebulką to pyszne bułeczki z mięciutkim wnętrzem i tylko lekko chrupiącą skórką. Trzeba przyznać, że zniewalają smakiem cebulki i pięknie pachną podczas pieczenia, dlatego aby każdy poczuł cebulowy smak - nie żałujmy jej do wypieku. Poniże znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego w jaki sposób należy przygotować pyszne bułki z cebulką! Przeczytaj go koniecznie!
Lista niezbędnych składników do przygotowania pysznych bułek z cebulką
Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznych bułek z cebulką musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. Przede wszystkim, w Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników jak: pięć i pół szklanki mąki pszennej, 125 mililitrów letniego mleka oraz jedna łyżka cukru. Poza tym koniecznie powinieneś zaopatrzyć się w takie produkty jak: dwie łyżeczki soli, trzy łyżki masła, roztopionego, 375 mililitrów letniej wody, 12 gram suchych drożdży lub 24 gram świeżych drożdży oraz trzy średnie cebule (drobniutko pokrojone i podsmażone, mogą być zmielone). Oprócz tego dodatkowo przyda Ci się jedno jajko roztrzepane z jedną łyżką mleka do posmarowania. Taka ilość składników wystarczy do przygotowania 20 bułeczek. Gdy upewnisz się, że masz wszystkie niezbędne składniki pora zabrać się za przygotowywanie pysznych bułeczek tygryska!
Sposób przygotowania pysznych bułeczek z cebulką
Przede wszystkim najpierw musisz mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Potem należy dodać resztę składników (w tym cebulkę) i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Następnie trzeba wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne oraz uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około półtorej godziny).
Dopiero po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić, podzielić na około 20 części (u mnie bułeczki 65 gramowe). Trzeba uformować bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystko należy przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 20 - 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość). Dopiero przed samym pieczeniem bułeczki można naciąć i posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Wszystko należy piec około 15 - 20 minut w temperaturze 200ºC. Potem trzeba wyjąć, wystudzić na kratce.
Przepis dla osób, które posiadają maszynę do pieczenia chleba: wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Przede wszystkim musisz nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu. I gotowe! Smacznego!