Pierogi to danie, które uwielbia chyba niemal każdy Polak. Jest to swojskie i pyszne danie, jak u mamy. No bo kto nie kocha świeżo ugotowanych pierogów? To chluba polskiej kuchni. A wybór pierogów jest nie mały, mamy pierogi z owocami, ruskie, mięsne, z warzywami czy chociażby z grzybami. Ważne jest to, że każdy z tych rodzajów pierogów otulony jest miękkim i smacznym ciastem. I to właśnie w tym idealnym cieście tkwi sekret domowych, smacznych pierogów.
Jeżeli chodzi o wersję ciasta na pierogi to tak naprawdę jest ich w zasadzie niemal tyle samo, co kucharzy. Wiadomo, że każdy kucharz ma swój wypracowany sposób przygotowania ciasta, swoje dodatki oraz smaki. Interesującym jest fakt, że najbardziej sporną kwestią w przypadku przygotowania ciasta na pierogi okazała się dodatek jajka lub też jego brak. Jest to temat, który wałkowany już nie jednokrotnie, dlatego poniżej znajdziesz kilka porad, dotyczących tego, jak przygotować idealne ciasto na pierogi.
Generalnie to jest kilka sprawdzonych sposób, dzięki którym możemy przygotować pyszne ciasto na pierogi. Zacznijmy od przepisu klasycznego – jest to przepis bez dodatku jaj lub są to przepisy z jajkiem i składnikami wpływającymi w dużym stopniu na jego elastyczność. Warto wypróbować zamiennie dwa sprawdzone przepisy na ciasto pierogowe. Pierwszy jest to przepis w najprostszej formie, czyli na bazie wody i mąki z odrobiną soli bez jajka, natomiast drugi to receptura na ciasto pierogowe z dodatkiem jajka. Generalnie klasyczny przepis na ciasto na pierogi opiera się jedynie na dwóch składnikach – wodzie i mące. Przyjmuje się, że większą elastyczność ciasta uzyskasz wlewając mocno ciepłą wodę.
Jeżeli chodzi o składniki na przygotowanie ciasta to poniżej znajdziesz ilość składników, które pozwolą Ci przygotować około 50 sztuk pierogów. Samo przygotowanie ciasta pierogowego zajmuje około 20 minut. Koniecznie musisz zaopatrzyć się więc w takie składniki jak: 250 mililitrów gorącej wody, 300 gram mąki pszennej oraz ¼ łyżeczki soli. Potem w misce umieść odmierzoną ilość mąki, po czym dodaj sól. Gdy to zrobisz to stopniowo dolewaj ciepłą wodę i mieszaj to wszystko przy pomocy łyżki. Następnie, kiedy mąka z wodą połączą się w zwartą masę to spokojnie możesz przejść do wyrabiania ciasta ręką. Dzięki temu otrzymasz sprężyste oraz miękkie ciasto. Jest to idealny przepis do przygotowania pierogów z dynią oraz pierogów ruskich.
W przypadku przepisu na ciasto pierogowe z jajkiem, to poza mąką oraz wodą do masy musisz dodać jajka, odrobinę soli i masła. Potem ciasto robi się miękkie i elastyczne. Jest to sprawdzony przepis, który generalnie nie zawodzi.