img

Typy kawy - Robusta

Miłośnicy kawy doskonale wiedzą, że smak napoju zależy od wielu czynników. Jednym z podstawowych parametrów, na podstawie których można dokonać rozróżnienia, jest typ kawy. Wśród odkrytych i opisanych do tej pory gatunków kawy znajduje się niemal 100 różnych odmian. Jednak zdecydowanie najpopularniejszymi i najpowszechniejszymi są Robusta i Arabica. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się bliżej kawie z gatunku Robusta. Zapraszamy do lektury.

Pochodzenie Robusty

Kawa z gatunku Robusta została odkryta dużo później niż Arabica. Przyjmuje się, że początki picia napoju z ziaren Robusta datowane są dopiero na XIX wiek. Ze względu na to, że kawa odmiany Robusta uprawiana jest głównie w Afryce, ten gatunek nazywany jest również kawą kongijską. Spośród wszystkich upraw Robusty na świecie najwyżej oceniane są te pochodzące z Zairu i Ugandy – jednak kawa tego gatunku uprawiana jest również w innych rejonach Ziemi charakteryzujących się ciepłym klimatem.

Jak wygląda ziarno Robusty?

Jeśli chodzi o uprawę, Robusta rośnie i wydaje owoce o wiele szybciej niż Arabica, jest też zdecydowanie łatwiejsza w uprawie. Na łatwość uprawy wpływa fakt, że Robusta jest zdecydowanie odporniejsza na szkodniki i zmienne warunki klimatyczne niż kawa odmiany Arabica. Ziarna Robusty są mniejsze niż Arabiki, mają też bardzo charakterystyczny kształt – w porównaniu do ziaren Arabica są bardziej owalne, a przecinająca je bruzda ma prosty, regularny kształt. Jeśli chodzi o kolor ziaren, przeważają w nim odcienie żółci, zieleni i brązu.

Jak smakuje Robusta?

Kawa odmiany Robusta ma dość charakterystyczny smak. Na pierwszy plan wysuwają się tu specyficzne nuty goryczy. Napar przyrządzony z ziaren Robusta ma bardzo intensywny i mocny smak. Miłośnicy tego gatunku kawy chwalą go głównie właśnie za wyrazistość smaku i mocny aromat. Robusta różni się także od Arabiki zdecydowanie większą zawartością kofeiny – w związku z czym ten gatunek jest o wiele bardziej pobudzający. Ilość kofeiny w napoju przygotowanym z ziaren Robusta jest około dwa razy większa niż w naparze przygotowanym z ziaren Arabica. Z kolei bariści doceniają tę odmianę z powodu powstawania bogatszej cremy na powierzchni espresso, dzięki czemu Robusta doskonale sprawdza się podczas przygotowywania efektownej latte art. Co ciekawe, na świecie powstają już kawiarnie specjalizujące się w serwowaniu kawy gatunku Robusta.

Cena Robusty

Ze względu na większą odporność na warunki klimatyczne, kawa odmiany Robusta może być uprawiana na mniejszych wysokościach niż Arabica (której plantacje umiejscowione są zazwyczaj w wyższych partiach gór). Ponieważ ziarna Robusty nie mają aż takich wymagań jeżeli chodzi o klimat (i mogą bez problemu znieść nawet wyższe temperatury rzędu 24-36°C), uprawy Robusty mieszczą się na zboczach o wysokości mniej więcej 800 m. n. p. m. Z tego powodu ziarna z gatunku Robusta są o wiele tańsze niż w przypadku Arabiki. Przyjęło się uważać, że lepszym i szlachetniejszym gatunkiem kawy jest Arabica, dlatego ziarna Robusty są powszechnie stosowane jako wypełniacze używane w tańszych mieszankach, produkowanych na szeroką skalę. Ziarna Robusty wykorzystywane są także do produkcji kaw rozpuszczalnych oraz w mieszankach espresso. Jeśli chodzi o udział kawy kongijskiej w światowym rynku, szacuje się go na poziomie około 20-29%.

Zobacz również