Trzeba przyznać, że dobra sałatka to tak naprawdę podstawa udanej imprezy. Sylwester zbliża się wielkimi krokami, więc najwyższa pora, aby zastanowić się nad przepisem na dobrą, smaczną sałatkę, która zachwyci naszych najbliższych. Poniżej znajdziesz krótki przepis oraz poradnik, dotyczący tego, w jaki sposób przyrządzić smaczną sałatkę meksykańską. Przeczytaj go koniecznie!
Lista zakupów niezbędna do przygotowania pysznej sałatki meksykańskiej!
Zacznijmy jednak od tego, że aby przygotować sałatkę meksykańską to musimy najpierw zrobić odpowiednie zakupy i przygotować sobie niezbędne składniki. W związku z tym w naszej kuchni nie może zabraknąć takich produktów, jak: pół małej kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej, jednej, dużej czerwonej papryki, 4 pomidorów malinowych, 500 gram mielonej wołowiny, jednej dużej, czerwonej cebuli oraz jednego, dużego słoika koncentratu pomidorowego (180 gram). Poza tym niezbędną będą takie składniki jak: jedna puszka kukurydzy, jedna puszka czerwonej fasoli, jeden, duży, gęsty jogurt naturalny (390 gram), 6 łyżek majonezu, 200 gram żółtego sera, przyprawy takie jak: słodka papryka, pieprz i sól oraz naciosy do dekoracji.
Sposób przygotowywania pysznej sałatki meksykańskiej!
Przede wszystkim najpierw powinieneś kapustę lub sałatę przepłukać, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki, ułożyć na dnie miski. Potem należy ułożyć warstwę z papryki pokrojonej w kostkę, a pomidory sparzyć, pokroić w ćwiartki, wyciąć szypułki i usunąć gniazda nasienne. Następnie tak przygotowany miąższ pomidora pokroić w kostkę, przełożyć na paprykę. Gdy to zrobisz to na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulę, dodać mięso mielone, doprawić do smaku. Natomiast kiedy mięso jest złociste, to trzeba dodać koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać i smażyć razem przez ok. 5 minut. Potem przestudzić, przełożyć na warstwę z pomidorami, a kukurydzę przepłukać, dokładnie odcedzić, ułożyć na mięsie mielonym. Następnie fasolę przepłukać, dokładnie odcedzić, ułożyć na warstwie z kukurydzy, jogurt naturalny wymieszać z majonezem, doprawić do smaku. Potem tak przygotowanym sosem polać sałatkę, a ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać sałatkę. Wszystko udekorować naciosami: dookoła naczynia ułożyć koronę, na środku wysypać pokruszone nachosy. I gotowe! Smacznego!