Musisz wiedzieć, że przygotowywanie oraz pieczenie deserów oraz ciast może stać się Twoja prawdziwą pasją. W przypadku, gdy jesteś jedną z osób, które uwielbiają to robić i jeśli często serwujesz swoim bliskim własnoręcznie przygotowane ciasteczka to mamy dla Ciebie kilka niezawodnych sztuczek cukierniczych, które ułatwią Ci pieczenie.
- Butelka zamiast wałka – gdy akurat nie posiadasz wałka, a koniecznie chcesz rozwałkować ciasto to wystarczy, że użyjesz do tego butelki po winie. Jest to świetne rozwiązanie, ponieważ ma ona idealny kształt do zastąpienia tradycyjnego wałka. Zanim przejdziesz do wałkowania to wlej wodę do butelki, zatkaj ją korkiem i do dzieła. Ważne jest jednak, aby nie naciskać zbyt mocno na butelkę, gdyż może ona się stłuc.
- Usuwanie fragmentów skorupki z jajka – jeśli w trakcie wbijania jajka do miski zauważysz, że wraz z jajkiem wpadł Ci fragment skorupki to wystarczy, że zwilżony palec umieścisz obok odłamka, po czym delikatnie go wyciągniesz, dzięki temu skorupka nie będzie Ci „uciekać”.
- Skorzystaj z tarki, aby pozbyć się spalonego spodu – w przypadku, gdy zdarzy Ci się zbyt mocno przypiec ciasto to niczym się nie martw. Spalenizny możesz się pozbyć za pomocą zwykłej tarki, po prostu delikatnie pocieraj nią spaloną powierzchnię, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Zamień masło na avocado – musisz wiedzieć, że avocado jest to bardzo zdrowy owoc, który jest doskonałą alternatywą dla masła. Używany on jest między innymi w diecie wegańskiej. Ty również możesz skorzystać z dobrodziejstw avocado, po prostu zrezygnuj z masła, a zacznij go używać. Możesz wykorzystywać avocado do zrobienia masy lub w dowolnym innymi miejscu, gdzie wymagane jest masło. Twój wypiek na pewno będzie pyszny i o wiele, wiele zdrowszy.
- Zrób swoją mąkę bez glutenu – obecnie bardzo dużo osób ma problem z tolerancją glutenu przez organizm, jeśli jesteś jedną z tych osób, to musisz unikać produktów pochodzących z pszenicy, która jest właśnie źródłem glutenu. Możesz zrobić własnoręczną mąkę poprzez zmielenie jak najdrobniej płatków owsianych, a otrzymasz bardzo zdrowy oraz bezglutenowy produkt.
- Galaretka zamiast barwników spożywczych – gdy chcesz zabarwić masę lub lukier, ale nie masz obecnie dostępu do barwników spożywczych to po prostu użyj zwykłych, kolorowych galaretek. To właśnie dzięki nim uzyskasz pastelowe, piękne kolory.
- Udekoruj babeczki – gdy nie masz czasu na to, aby misternie dekorować swoje muf finki czy też inne ciasta to w zasadzie wystarczy, jak weźmiesz cukier puder oraz kawałek koronkowego materiału. Następnie rozłóż koronkę i potrzep ciasto równomiernie cukrem pudrem, po czym usuń materiał i gotowe!