Zacznijmy od dobrej wiadomości: produkcja domowych nalewek wcale nie jest trudna, a już z pewnością jest mniej pracochłonna i wymagająca, niż pędzenie domowego wina albo uwarzenie piwa.
Skoro była dobra wiadomość, teraz czas na tę gorszą: trochę to potrwa. Nalewka, w odróżnieniu od kompotu, potrzebuje nieco czasu, aby dojrzeć. Na szczęście, czas jej dojrzewania nie wymaga od nas podejmowania żadnych konkretnych działań - oprócz, rzecz jasna, wykazaniem się cierpliwością.
Procedura
Jak wygląda procedura przygotowania domowej nalewki? Przede wszystkim, będą nam potrzebne składniki, czyli alkohol oraz owoce. I tu mała uwaga - pamiętajmy, że owoce jakich użyjemy, muszą być bezwzględnie dobrej jakości. Jeden, dosłownie jeden nadgniły owoc może sprawić, że całe nasze dzieło będzie się nadawało tylko do wylania. Natomiast drugorzędną kwestią jest to, jakie konkretnie owoce wybierzemy - postarajmy się jednak, by były one dojrzałe i soczyste.
Owoce najpierw musimy zmacerować, czyli zasypać cukrem i zostawić w spokojnym, ciepłym miejscu na jakieś 2 do 4 tygodni. Następnie zlewamy powstały syrop (albo niekoniecznie), a owoce zalewamy alkoholem i ustawiamy - tym razem w ciemnym i chłodnym miejscu - na 3 do 6 miesięcy.
Po tym czasie łączymy syrop z alkoholem i... odczekujemy jeszcze trochę, by nalewka dojrzała. Z każdym tygodniem robi się coraz smaczniejsza, więc kwestię, ile to jest "trochę", musimy rozstrzygnąć samodzielnie.
Przepisy
Jak już wiemy, nalewki można robić praktycznie z dowolnych owoców. Sęk w tym, że niektóre gatunki mają mało wyrazisty smak, przez co zrobiona na ich bazie nalewka wymaga nieco wysiłku, przyprawiania i innych akrobacji. Poniżej zamieszczamy dwa proste przepisy na najbardziej popularne nalewki - z malin oraz z wiśni. Jeśli robicie nalewkę po raz pierwszy, warto zacząć właśnie od tych owoców, bowiem szansa na sukces jest tu właściwie stuprocentowa.
Nalewka z malin
Do jej przygotowania będziemy potrzebować:
-1 kg malin
-0,7 kg cukru
-0,5 litra spirytusu
-0,5 litra wódki.
Maliny zasypujemy warstwami cukrem i pozostawiamy na 2 tygodnie. Po tym czasie dolewamy alkohol i pozostawiamy w ciemnym miejscu na 6 miesięcy.
Nalewka z wiśni
W tym przypadku będzie nam potrzebne:
-2 kg wiśni
-reszta składników identyczna, jak w przypadku nalewki malinowej.
Wiśnie musimy wydrylować, a następnie zasypać warstwami cukrem i ustawić w ciepłym miejscu na 3 tygodnie. Po tym czasie wlewamy alkohol i ustawiamy nalewkę w chłodnym miejscu na 4 miesiące - i gotowe.