img

Jak zaparzyć idealną kawę ?

Parzenie kawy, wbrew pozorom to sztuka niełatwa. Oczywiście nie mówimy tu o zwyczajnym zagotowaniu wody, wrzuceniu kilku łyżeczek czarnego proszku i ewentualnym dodaniu mleka czy cukru. Jeśli mamy zaparzyć kawę „idealną” musimy wiedzieć jak to zrobić. Poniżej przedstawiamy kilka prostych kroków, które nam w tym pomogą.

  1. Pamiętaj o tym, aby zmielić kawę zaraz przed jej wsypaniem do wrzątku. Pozwoli to na uzyskanie pełni aromatu z jej ziaren. Co ważne, starajmy się też mielić ją tak, aby uzyskiwać ziarna o maksymalnej wielkości porównywalnej do ziarenek cukru. Jeśli zmielimy naszą kawę zbyt mocno, może się okazać że jej smak będzie gorzki a cała nasza praca pójdzie na marne.
  2. Staraj się korzystać z ekspresu, który przygotowuje jedną, konkretną porcję kawy. W innym przypadku jej jakość nie będzie taka dobra. Oczywiście niektóre ekspresy przelewowe również potrafią przyrządzić naprawdę smakowity napar.
  3. Nie zapomnij o dokładnym oczyszczeniu wnętrza ekspresu. Po każdym zaparzeniu kawy tworzy się w nim osad, który po pewnym czasie wydaje nieprzyjemny zapach. Rzecz jasna, odbije się on również na jakości samej parzonej kawy.
  4. Weź pod uwagę również to jaką kawę lubisz. Dla niektórych najlepszą kawą są najdroższe produkty. Innym z kolei pasuje kawa tańsza. Warto również pamiętać o tym, że musimy sami wiedzieć jak dużą ilość czarnego proszku chcemy wsypać do naszej filiżanki. Proporcje są bardzo ważne, a wiadomo – zbyt mocna lub zbyt słaba kawa nie smakuje nikomu! Nie zapomnij również o tym, aby odpowiednio do swoich upodobań dobrać ilość mleka lub śmietanki (o ile z nich korzystasz).
  5. Nie wsypuj kawy bezpośrednio po zagotowaniu wody. Warto chwilę odczekać, aż będzie miała ona temperaturę około 96 stopni Celsjusza. Tylko taka temperatura gwarantuje najlepszą jakość czarnego naparu.
  6. Kawę (oczywiście niezmieloną) należy przechowywać szczelnie zamkniętą, z jednoczesnym unikaniem wilgoci, światła czy nadmiernej temperatury. Czynniki te często bardzo negatywnie wpływają na sam smak.
  7. Jeśli nie masz swoich preferowanych proporcji ilości kawy wsypywanej do wrzątku, warto przygotować ją według następującego schematu. Na każde 180 mililitrów wody wsyp 10 gram czarnego proszku. Wtedy Twój napar nie będzie ani zbyt mocny, ani też zbyt słaby – jednym słowem – idealny.

Zobacz również