img

Co musisz wiedzieć o kawie po irlandzku?

Pyszna kawa zachwyca swoim niezwykłym smakiem i bogactwem aromatu smakoszy na całym świecie. Istnieje bardzo duża ilość typów kawy, a każdy z nich ma swoich wiernych fanów. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się jednemu z ciekawszych typów kawy, której serwowanie zostało zapoczątkowane na pewnej malowniczej wyspie, znanej z wiecznie zielonych krajobrazów i słynnego na cały świat piwa Guiness. Przedstawiamy: kawę po irlandzku!

Początki kawy po irlandzku

Przyjmuje się, że początki kawy serwowanej na sposób irlandzki sięgają lat 50. XX wieku. Na temat pojawienia się tego rodzaju kawy krążą niezwykle barwne opowieści. Ponoć pierwszy raz kawa z dodatkiem whiskey została podana przez Josepha Sheridana, który chciał rozgrzać podróżnych przemierzających Ocean Atlantycki. Sheridan był szefem portu lotniczego Foynes (późniejszego Shannon). Następnie przepis zawędrował aż do Stanów Zjednoczonych, gdzie zawiózł go dziennikarz pracujący dla „San Francisco Chronicle”, Stanton Delaplane. Delaplane był tak zafascynowany niezwykłą recepturą, że namówił właściciela słynnej kawiarni Buena Vista w San Francisco, by podawał taką kawę u siebie w lokalu. Szef się zgodził, i od tej pory – czyli od roku 1952 – kawa serwowana z dodatkiem whiskey na dobre zadomowiła się na kontynencie amerykańskim.

Co wpływa na niepowtarzalny smak kawy po irlandzku?

Kawa po irlandzku nie tylko ma właściwości pobudzające, lecz także rozgrzewające. Dlatego jest idealna zwłaszcza w chłodniejsze dni. Kawa przyrządzana według tradycyjnego sposobu ma bardzo charakterystyczny smak, którego nie sposób pomylić z żadnym innym. Jest on zawdzięczany specjalnemu doborowi składników, których połączenie pozwala uzyskać jedyny w swoim rodzaju napar o niezwykle intensywnym aromacie. Najważniejszym składnikiem kawy po irlandzku – oprócz odpowiednio dobranych ziaren kawy – jest prawdziwa irlandzka whiskey. Oprócz tego obowiązkowym elementem kawy podawanej w ten sposób jest dodatek bitej śmietany oraz cukru trzcinowego.

Jak przyrządzić prawdziwą kawę po irlandzku?

Kluczem do uzyskania wyjątkowego smaku napoju jest umiejętne dobranie składników oraz przyrządzenie jej zgodnie z oryginalną recepturą. Kawa po irlandzku podawana jest w wysokiej szklance z uchem. Najpierw na dno szklanki nalewa się czarną kawę. Ważne, by kawa była świeżo przygotowana i gorąca. Następnie do kawy znajdującej się w naczyniu należy dodać pogrzaną uprzednio whiskey oraz wsypać cukier (najlepiej trzcinowy). W tym momencie należy przejść do przygotowania pianki. Należy w tym celu najpierw lekko wstrząsnąć naczynie ze śmietaną (aby powstała konsystencja lekkiej piany), a następnie powoli wlać ją do szklanki z kawą. Przez to, że śmietanka ma niższą temperaturę niż kawa, na powierzchni kawy tworzy się charakterystyczny kożuszek, przez który należy pić napar. Bardzo ważna jest estetyka – doświadczeni bariści potrafią tak dodać śmietankę, by nie dopuścić do zmieszania się poszczególnych warstw.

Kawa po irlandzku – czy zawsze z dodatkiem whiskey?

Początkowo kawa po irlandzku serwowana była wyłącznie z dodatkiem oryginalnej irlandzkiej whiskey. Z biegiem czasu pozwolono sobie na eksperymenty. W dzisiejszych czasach taka kawa może być podawana w różnych wariantach: między innymi ze szkocką whisky, z koniakiem, z brandy, z wódką, z sherry lub ciemnym rumem.

 

Zobacz również