Barszczyk jest to zupa, którą znajdziecie w karcie prawie że każdej restauracji dumnie serwujące dania polskiej kuchni. Jest to zupa o wyjątkowym, słodko-kwaśnym smaku oraz niezwykłym, bardzo intensywnym i pięknym kolorze. Największym jej atutem jest to, że bardzo łatwo można przygotować ją także w domowych warunkach.
Generalnie buraki spokojnie możemy zaliczyć do grupy tak zwanych super warzyw. Możemy robić z nimi wszystko, ale zazwyczaj je gotujemy, pieczemy albo marynujemy, oprócz tego buraki możemy tak naprawdę jest również na surowo w surówkach czy sałatkach, kiszone na kwas buraczany oraz w postaci soku. Buraki są dostępne przez cały rok, a są one dla nas niezastąpionym źródłem kwasu foliowego, manganu oraz potasu. Dodatkowo zawierają one w sobie dużo witaminy C, błonnik oraz niewielkie ilości żelaza. Barwniki, zawarte w burakach nazywają się antocyjany i to one nadają potrawom z buraków piękną, oryginalną barwę. Świetnym sposobem na buraki jest ich pieczenie w skórce, ponieważ nie tracą wtedy one na smaku oraz na kolorze. Nie zapominajmy też o tym, że czysty barszcz to tradycyjne danie wigilijne, a w niektórych domach nadal utrzymuje się tradycja kiszenia buraków na kilka tygodni przed świętami. Trzeba przyznać, że taki domowy kwas buraczany nie ma sobie równych i nadaje świątecznemu barszczowi wspaniały smak. Niestety nie każdy ma jednak czas na to, aby taki kwas przygotować, w związku z tym poniżej znajdziesz przepis na równie pyszny, wytrawny barszcz z pasztecikami z ciasta francuskiego z grzybami.
Czas przygotowania takiego barszczu oraz pasztecików to około 60 minut, na barszcz dla czterech osób będziesz musiał zaopatrzyć się w takie składniki jak: jeden pęczek włoszczyzny, jedno opakowanie Barszcz Czerwony Ekspresowy Knorr, jeden litr wody, jedno jajko, jedna cebula, czterysta gram pieczarek, jedna łyżka oleju do smażenia, pół łyżeczki Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr, oraz w jedno opakowanie gotowego ciasta francuskiego.
Jeżeli chodzi o sposób przygotowania to najpierw obierz włoszczyznę, umyj ją oraz zalej litrem wody. Potem ugotuj warzywny wywar, dopraw go barszczem czerwonym ekspresowym Knorr. W między czasie umyj grzyby, pokrój je razem z cebulą w plastry i podsmaż na rozgrzanym oleju. Na sam koniec dopraw odrobiną Deliaktu i ewentualnie pieprzem dla lepszego smaku. Tak przygotowany farsz odstaw na bok, aby sobie wystygł. Gdy będzie już zimny to ułóż farsz na rozmrożonych płatach ciasta francuskiego. Same brzegi ciasta posmaruj rozmieszanym jajkiem i sklej, a resztą jajka posmaruj wierzch ciasta. Rulon, który powstał nakłuj wykałaczką w kilku miejscach. Następnie podziel go na mniejsze paszteciki i ułóż na pergaminie. Wszystko piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez około 20 minut. Oprócz tego paszteciki możesz doprawić ząbkiem czosnku i odrobiną majeranku, co podkreśli smak czerwonego barszczu. I gotowe! Smacznego.