img

Kawowy savoir-vivre, czyli co musisz wiedzieć o serwowaniu kawy

Kultura picia kawy jest powszechna na całym świecie. I chociaż zwyczaje związane z kawą są różne w różnych rejonach geograficznych, nie ulega wątpliwości, że przygotowywanie i spożywanie tego aromatycznego napoju w większości przypadków wiąże się z pewnym rytuałem. Pijąc kawę łatwo popełnić gafę – dlatego postanowiliśmy przeanalizować pokrótce kawowy savoir-vivre, aby nigdy więcej nie popełniać takich błędów. Zapraszamy do lektury.

Podawanie kawy w dawnych czasach

Początki picia kawy związane są z pewnymi tradycyjnymi rytuałami panującymi w domach arystokratycznych. Według ówczesnych konwencji towarzyskich, kawa była przyrządzana i podawana wyłącznie przez służbę. Jeszcze w XIX wieku na polskich dworach panował zwyczaj roznoszenia kawy w specjalnych blaszanych imbrykach, stawianych na dużych, bogato zdobionych tacach. Kawa była następnie rozlewana do filiżanek – oczywiście musiały to być wyłącznie filiżanki z prawdziwej porcelany. Polska arystokracja zwykła pić kawę w bardzo efektownej i wystawnej porcelanie saskiej. Obok filiżanki z kawą stawiano garnuszki ze śmietanką.
Dziś nie zobaczymy już aż tak wystawnego serwisu kawowego. Wraz z przemianami gospodarczymi i społecznymi zaistniałymi w okresie wojennym, z domów zniknęła służba, a tak uroczysty serwis kawowy odszedł w niepamięć.

Picie kawy dziś

Co prawda kawy nie pijemy dziś tak, jak kilkaset lat temu, jednak również i dzisiaj obowiązuje pewna kawowa etykieta. Aby uniknąć nieprzyjemnego faux pas, należy się od niej bezwzględnie stosować. Niektóre z zasad związanych z piciem kawy są oczywiste, inne zaś są nieco bardziej wymyślne – jednak warto je poznać, aby uniknąć towarzyskiej wpadki.
Współczesny serwis kawowy również jest wykonywany w oparciu o pewne zasady. Najczęściej przyrządzaniem kawy zajmują się profesjonalni bariści, którzy ukończyli specjalne kursy i zdobyli bogate doświadczenie związane z przygotowywaniem tego szlachetnego napoju. Podawaniem kawy w restauracjach zajmują się obecnie kelnerzy. Jedną z podstawowych zasad jest stawianie kawy zawsze z prawej strony klienta, wyłącznie w odpowiednio ogrzanej wcześniej filiżance. Różne rodzaje kawy podawane są przy tym w różnych naczyniach.

O czym musisz pamiętać jadąc do Włoch

Wybierając się do Włoch pamiętajmy, że puszyste cappuccino, z którego słynie słoneczna Italia, zamawiamy tylko do godziny 11:00. Włosi piją taką kawę zazwyczaj do śniadania i dużym nietaktem jest zamówienie jej o późniejszej porze. Od momentu, gdy zegar wybije 11:00, we Włoszech pije się wyłącznie espresso.

Najgorsze wpadki związane z piciem kawy

Lista przykładów jest tu niestety bardzo długa. Jednym z nagminnie popełnianych błędów jest picie kawy z łyżeczką w środku. Pamiętajmy, że pijąc jakikolwiek napój, czy to kawę, czy herbatę, należy obowiązkowo wyjąć łyżeczkę i odłożyć ją w przeznaczone do tego miejsce (najczęściej po prostu na spodeczek). Wbrew pozorom odkładanie łyżeczki wcale nie jest tak łatwe, jak mogłoby się wydawać. Często obserwuje się na przykład opieranie łyżeczki do góry dnem o spód talerzyka – to oczywisty błąd, ponieważ łyżeczkę należy po prostu położyć na spodeczku. O oblizywaniu łyżeczki nie musimy chyba wspominać. Innym częstym faux pas jest maczanie ciasteczka w kawie – o ile w domu możemy sobie na to pozwolić, o tyle w towarzystwie jest to absolutnie niedopuszczalne.

Zobacz również