Trzeba przyznać, że oliwa z oliwek to jest coś, co powinno być niezbędnym wyposażeniem niemal każdej kuchni. Warto dodawać ją do wielu potraw, ponieważ w ten sposób podnosimy ich wartość odżywczą, w połączeniu z różnymi ziołami oraz przyprawami tworzy się w ten sposób genialne sosy, często też można stosować oliwę także do smażenia, a do tego wszystkiego jest ona niesamowicie zdrowa. Jednak okazuje się, że zakup dobrej oliwy z oliwek wcale nie jest taki prosty, jakby się to mogło wydawać. Poniżej znajdziesz kilka pożytecznych porad, dotyczących tego, jak wybrać dobrą oliwę z oliwek.
Wiele osób niejednokrotnie zastanawia się w sklepie, która oliwa jest dobrej jakości, tym bardziej, że obecnie jest z czego wybierać. Jest oliwa extra vergine, pure czy też sansa, a do tego musimy zdecydować skąd jest najlepsza z oliwa – z Hiszpanii, Grecji czy może z Włoch?
No cóż, jeśli chcesz wybrać pełnowartościowy produkt to sięgaj po oliwę z oliwek extra Virginie, ponieważ jest to oliwa najwyższej klasy i zdecydowanie przewyższa pozostałe rodzaje oliwy z oliwek, które znajdziesz na sklepowej półce. W sklepie możesz nabyć także oliwę sansa/pomace, która jest oliwą najniższej jakości, jaka jest dostępna na rynku. Generalnie nazywana jest także oliwą z wytłoczyn w oliwek. Potem te wytłoczyny są poddawane działaniu rozpuszczalnika, który wyciąga niewielką ilość oliwy, a następnie jest rafinowana, a to nie brzmi dobrze. W ten sposób jest ona pozbawiona wszelkich wartości odżywczych, o smakowych nawet nie wspominając.
Warto wspomnieć także o oliwie z oliwek rafinowanej, pure – jest to oliwa, która ze względu na swoje wady czy też zbyt wysoką kwasowość nie może być sklasyfikowana jako extra vergine, w związku z tym musi być ona podana procesowi rafinacji. W trakcie tego procesu produkt zostaje pozbawiony smaku, koloru oraz zapachu, a na koniec zostaje uzupełniony niewielką ilością oliwy extra vergine. Nadaje ona się jedynie do smażenia i nie jest polecana do używania jej na zimno. Bardzo często jest ona reklamowana pod hasłem „delikatny smak” co w praktyce oznacza „brak smaku” i nadaje się ona tylko do smażenia.
Powinieneś wiedzieć, że na jakoś oliwy extra vergine mają wpływ cztery czynniki, są to: gatunek oliwek, moment ich zbioru, czyli w jakim stopniu są one dojrzałe, sposób ich przechowywania do momentu tłoczenia oraz samo tłoczenie. Koniecznie zwróć uwagę na kolor, ponieważ dobra oliwa charakteryzuje się mocną zieloną albo żółtą barwą. Natomiast oliwa o czerwonym odcieniu oznacza, że taka oliwa uległa procesowi utleniania i nie nadaj się do użytku.