Jakie jest najpopularniejsze połączenie deserowe? Wiśnie i duuuuuużo czekolady. Nikogo to nie dziwie, ponieważ jest to połączenie idealne i wyjątkowo smaczne. Istnieje dużo ciekawych przepisów, które łączą smak kwaśnej i cierpkiej wiśni z rozpływającą się słodyczą czekolady. My proponujemy babeczki na punkcie których zwariują wszyscy twoi bliscy.
W przepisie na nasze babeczki słodycz mlecznej czekolady przeplata się pysznie z wytrawnym smakiem jej gorzkiej odmiany a do tego orzeźwiające i soczyste wiśnie… Całość zwieńczymy glazurą z gorzkiej czekolady i słodka wisienką koktajlowa. Czyż nie brzmi wyjątkowo smacznie?
Czego potrzebujemy?
Podamy składniki, których ilość wystarczy aż na 12 sztuk tych wyjątkowych łakoci. Tak więc należy nabyć 250 gramów mąki, 250 gramów gęstego jogurtu naturalnego, 250 gramów drylowanych wiśni z kompotu, mrożonych lub świeżych, 125 gramów cukru trzcinowego, 100 mililitrów oleju, 100 gramów czekolady mlecznej, 100 gramów czekolady gorzkiej, 50 gramów ciemnego kakao, 2 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej. Do dekoracji wypieków przyda się 12 wiśni koktajlowych oraz 150 gramów gorzkiej czekolady.
Jak zrobić babeczki?
Do dużej miski musisz wsypać mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i cukier. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie i zabierz się za wiśnie, które trzeba odsączyć z zalewy. Jeśli używasz wiśni mrożonych trzeba je odpowiednio wcześniej rozmrozić. Teraz weź czekoladę i połam ją oraz potnij nożem na małe kawałeczki. Weź drugą miskę, w której lekko roztrzepiesz jajka. Potem dodać olej i jogurt. Tak powstałą masę należy przelać do miski z suchymi produktami i dorzucić pokrojoną czekoladę z wiśniami. Wymieszaj całość tak, aby wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączyły. Do piekarnik rozgrzanego do 180°C wkładamy foremki na muffiny, które wcześniej należy wyłożyć papierowymi papilotkami, na które wylewamy równomiernie masę do trzech czwartych wysokości. Piecz babeczki przez 25 min. Po tym czasie możesz wyjąć je z piekarnika i wystudzić na kratce. Pozostałą gorzką czekoladę połam na drobne kawałki i wrzuć do miseczki pasującej kształtem do małego rondla. W rondlu zagotuj wodę i postaw na nim miskę z czekoladą tak, aby ta się rozpuściła. Ostudzone muffiny posmaruj rozpuszczoną czekoladą a na środku każdej babeczki połóż wisienkę.