img

Najdziwniejsze dodatki do kawy

Aby dodać ulubionej kawie jeszcze ciekawszego smaku, możemy ubogacić ją o różnorodne dodatki. Doświadczeni bariści opanowali tę sztukę do perfekcji. Wśród najpopularniejszych dodatków znajdują się między innymi różnego rodzaju syropy, przyprawy (zarówno te słodkie, jak i pikantne) czy bita śmietana. Jednak niektóre z dodatków są naprawdę… dziwne. Przedstawiamy ranking najdziwniejszych dodatków do kawy, które są stosowane w różnych rejonach świata. Co ciekawe, kawę serwowaną w ten sposób coraz częściej można wypić także w kawiarniach w Polsce. Czy odważycie się spróbować?

6. Kawa z tonikiem
Pierwszym z niecodziennych dodatków, który znalazł się w naszym zestawieniu, jest tonik. Dodawany jest od do mocnego espresso, dzięki czemu napój staje się nie tylko bardzo pobudzający, lecz również niesamowicie orzeźwiający. Kluczem do sukcesu jest tutaj użycie odpowiednio schłodzonego tonika i oddanie go do świeżo przyrządzonego espresso. Połączenie smakowe tych dwóch substancji jest naprawdę interesujące, dlatego miłośnicy espresso powinni chociaż raz spróbować takiego zestawu.

5. Kawa z solą
Nie od dziś wiadomo, że połączenie słodkiego i słonego smaku jest bardzo ciekawe. Coraz częściej mamy okazję skosztować lodów ze słonym karmelem czy zjeść czekoladę z dodatkiem soli himalajskiej. Czy można dodawać sól do kawy? Tak! Dodanie szczypty soli do kawy niweluje goryczkowatość napoju i sprawia, że kawa wydaje się słodsza i łagodniejsza. Sól wzbogaca smak, wydobywając przy tym najciekawsze nuty zapachowe naparu.

4. Kawa z cytryną
To propozycja dla naprawdę odważnych. Kawa z dodatkiem cytryny to coś dla miłośników kwaskowych nut smakowych. Cytryna podkreśla naturalną kwasowość ziaren kawy, dzięki czemu napój zyskuje bardzo intensywny i cierpki smak. Jedno jest pewne – kawę z dodatkiem cytryny można albo pokochać, albo znienawidzić.

3. Kawa z piwem
Nie możesz zdecydować się czy wypić kawę, czy piwo? A co jeśli można połączyć obydwie z tych przyjemności? Ameryka znana jest z niecodziennych eksperymentów. Picie kawy z piwem jest bardzo popularne w Teksasie. Mieszkańcy Teksasu zwykli delektować się filiżanką mocnego espresso i popijać go zimnym piwem. Jeżeli wybieracie się do Teksasu będziecie mieli jedyną w swoim rodzaju okazję, by przekonać się o tym na żywo.

2. Kawa z masłem lub dodatkiem oleju
Kawę z dodatkiem tłuszczu warto pić do śniadania, ponieważ dzięki dodatkowi masła lub oleju jest bardzo bogata w kalorie. Nie każdemu taka kawa przypadnie do gustu, ponieważ jej smak jest naprawdę bardzo specyficzny. Jednak są wierni fani takiego połączenia smaków, delektujący się gęstą konsystencją takiej kawy.

1. Kawa z jajkiem
Na szczycie naszego zestawienia znalazł się prawdziwy rarytas. Kawa z jajkiem, bo właśnie o niej mowa, znalazła uznanie jako rodzaj wyrafinowanego deseru. Przyrządzanie kawy z jajkiem odbywa się zgodnie z przepisem, polegającym najpierw na oddzieleniu żółtka i utarcia go z cukrem, w efekcie czego zyskujemy popularny kogel-mogel. Ważne, by masa była naprawdę puszysta i delikatna, co pozwoli na idealne rozprowadzenie jej na powierzchni kawy. Następny krok polega właśnie na uważnym, bardzo dokładnym przelaniu masy z naczynia na powierzchnię kawy znajdującej się w filiżance. Przy zdobyciu odpowiedniej wprawy udaje się otrzymać słodki kożuszek, który jest największym smakołykiem.

 

Zobacz również