Chyba wszyscy słyszeli chociaż raz w życiu o owsiance, czyli tradycyjnych płatkach owsianych na mleku. Trzeba przyznać, ze najlepsza, idealna owsianka to taka, która jest gęsta, kleista i odpowiednio słona. Dopiero wtedy jest pycha. Natomiast proporcje są zasadniczo takie same jak przy robieniu manny na mleku, tyle że płatków dajemy dwa razy tyle co kaszy - łatwo zapamiętać. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszne, pożywne płatki owsiane na mleku. Przeczytaj go koniecznie!
Lista niezbędnych składników, potrzebnych do przygotowania pysznego, pożywnego śniadania, jakim są płatki owsiane na mleku
Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznego, pożywnego śniadania, jakim są płatki owsiane na mleku to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników jak: jedna szklanka płatków owsianych, najlepiej górskich oraz dwie szklanki wody. Poza tym koniecznie powinieneś się zaopatrzyć także w takie produkty jak: jedna, idealnie płaska łyżeczka soli, co najmniej jedna szklanka mleka (roślinnego lub zwykłego) lub garść migdałów/orzechów do mleka samoróbnego oraz ewentualnie bakalie (głównie orzechy i słonecznik) i owoce. Gdy zaopatrzysz się we wszystkie, niezbędne składniki pora zabrać się przygotowanie pysznego, pożywnego śniadania, jakim są płatki owsiane na mleku!
Przygotowanie pysznego śniadania, jakim są płatki owsiane na mleku
Zacznijmy od tego, że przygotowanie płatków owsianych na mleku trwa tylko 15 minut! Najpierw musisz wodę z solą zagotować, wsypać płatki, zamieszać, całość zagotować, po czym zdjąć pokrywkę i zmniejszyć trochę gaz, gotować co jakiś czas mieszając aż zgęstnieją (około pięciu minut). Następnie należy wlać mleko, wymieszać, pogotować jeszcze dwie do czterech minut aż całość ponownie zgęstnieje i gotowe. Jeżeli chcemy, aby nasza owsianka była mniej gęsta to możemy do niej dodać trochę mniej mleka. Koniecznie pamiętajcie też o tym, że po przestygnięciu owsianka trochę zgęstnieje. Smacznego! Ciesz się smakiem pysznej owsianki!
Wskazówki i porady
Warto kupować przede wszystkim płatki górskie ekstra, takie w biało-niebieskiej, papierowej torebce (młyny w Stoisławiu). Są to jedne z najlepszych owsianek, także dobrze jest używać sprawdzonych składników. Musisz też wiedzieć, że podwójne gotowanie sprawia, że płatki są bardziej kleiste, w dodatku dodając mleko na koniec nie musimy obawiać się, że wykipi.
Poza tym mleko nie musi być kupne, ponieważ można zrobić na przykład błyskawiczne mleko z migdałów lub nerkowca - wychodzi pyszne, a robi się bardzo łatwo. I wychodzi to o wiele, wiele taniej, a świetnie nadaje się też mleko owsiane.