img

Likier kokosowy dla wegan

Smak kokosa jest bardzo znany i lubiany przez większość ludzi. Jednak niektórzy ze względu na osobisty wybór nie chcą spożywać niektórych produktów, jak na przykład mięso, czy produkty pochodzące od zwierząt. Co w takim razie można polecić im jako zamiennik likieru? Wegański likier kokosowy.

Być może ta nazwa nie kojarzy się zbyt dobrze, ale smakuje on obłędnie. Nie ma żadnych tajemnych wegańskich składników, cały pomysł polega na zamianie mleka skondensowanego na mleczko kokosowe. Smakuje on zarówno weganom, jak i mięsożercom.

Składniki

  • 50 g wiórek kokosowych
  • 150-200 ml wódki (ilość alkoholu zależy od tego, jaką moc likieru chcemy uzyskać)
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 100 g cukru pudru
  • oraz dodatkowo: 200 ml mleczka kokosowego

Przygotowanie

Całość wiórek kokosowych zalewamy wódką i odstawiamy na co najmniej cztery dni pod przykryciem. Po upłynięciu tego czasu odsączamy alkohol z wiórków, na przykład za pomocą przeciśnięcia płyny przez gazę. Jeżeli wiórki kokosowe wchłonęły całą wódkę i nie mamy za bardzo, czego z nich odciskać zalewamy je ponownie ale mleczkiem kokosowym (200 ml) i dopiero wtedy możemy je wycisnąć.
Następnie przelewamy mleko kokosowe do małego garnka, dosypujemy cukier. Wstawiamy na mały ogień i jednostajnie mieszamy dopóki cały cukier się rozpuści. Jeśli chcemy uzyskać bardzo słodki likier, możemy dodać więcej cukru pudru. Garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
Gdy płyn ostygnie mieszamy go z alkoholem (wódkę wyciśniętą z wiórek kokosowych). Otrzymany likier przelewamy do butelki i chłodzimy w lodówce. Przed podaniem musimy wstrząsnąć butelką.

Rady przed wykonaniem likieru

Możemy dostosować smak likieru do naszych osobistych upodobań, to znaczy jeśli przepadamy za słodkościami możemy dodać do niego więcej cukru pudru. Z powyższego przepisu wychodzi likier o średniej słodkości, także najlepiej metodą prób i błędów możemy dojść do odpowiedniego smaku.
Ze względu na różną jakość wiórków kokosowych możemy natrafić na takie, które zbyt szybko wchłaniają alkohol i okaże się, że nie mają żadnego płynu, który moglibyśmy z nich wycisnąć. Jeśli tak się stanie, możemy wlać tam małą puszkę mleczka kokosowego i wtedy możemy odciskać alkohol. Dzięki temu nasz likier zyska jeszcze bardziej kokosowy wymiar. Oczywiście możemy i tak dodać takiego mleczka, nawet jeśli wiórki nie będą zbyt suche, ale zmieni to trochę konsystencję naszego likieru.

 

Zobacz również