img

Przepis na curry indyjskie

Trzeba przyznać, że różnorodność i wielobarwność kuchni Indii zamknięta w jednym daniu, ponieważ curry indyjskie to prawdziwa bomba smaków. Przede wszystkim dlatego, że soczysty kurczak, mnóstwo warzyw i aromatyczne przeprawy to połączenie, które gwarantuje sukces kulinarny. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego jak należy przygotować curry indyjskie. Przeczytaj go koniecznie!

Curry indyjskie – danie, które przyciąga każdego

Zacznijmy jednak od tego, że do przygotowania tego curry użyjesz aż dziesięciu rodzajów warzyw. Wydaje Ci się, że to dużo pracy? Spokojnie, bez paniki – nie zajmie to wiele czasu, ponieważ większość z nich możesz kupić w puszkach, a potem wszystkie wylądują w jednym garnku. Potem, na oleju z dodatkiem czosnku i imbiru przysmażysz zarówno paprykę, pieczarki, groszek czy marchew. Oczywiście niecodziennymi w polskiej kuchni dodatkami do dania będą kolby minikukurydzy i kiełki bambusa. Następnie, gdy wszystkie składniki będą się dusić, zalane bulionem, dodaj usmażone kawałki piersi z kurczaka. Natomiast aby zagęścić sos powstały w czasie gotowania, dodaj do niego mąkę kukurydzianą. Możez być pewien, że aromat, jaki wydobywa się podczas przygotowywania indyjskiego curry, przyciągnie do kuchni całą rodzinę. Potem gotowe danie serwuj z ugotowanym na sypko ryżem.

Składniki, niezbędne do przygotowania indyjskiego curry

Zanim zabierzesz się za przygotowanie potrawy, jaką jest curry indyjskie musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. Przede wszystkim, w Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników jak: pół kilograma piersi z kurczaka, jedno opakowanie Rosołu szlachetnego drobiowo-warzywnego, jedno opakowanie kiełków w puszce, jedno opakowanie groszku w puszce, jedno opakowanie kukurydzy z puszki, jedno opakowanie kolby kukurydzy oraz jedno opakowanie bambusa w puszce. Poza tym koniecznie zaopatrz się w takie produkty jak: 200 gram pieczarek, trzy marchewki, jedna cebula, jedna papryka czerwona, jedna papryka zielona, kapusta pekińska, czosnek, szczypta chili, szczypta imbiru, pół szklanki oleju, trzy szczypty curry, dwie łyżki mąki kukurydzianej oraz 100 gram ryżu. Gdy upewnisz się, że masz wszystkie niezbędne składniki pora zabrać się za przygotowywanie pysznego curry indyjskiego!

Przygotowanie pysznego curry indyjskiego

Przede wszystkim skrój w plastry cebulę, pieczarki i marchew, pokrój w kostkę papryki i kapustę oraz odcedź warzywa z puszki. Potem kurczaka pokrój w plasterki, a wszystkie warzywa, oraz odcedzone kiełki, groszek, kukurydzę i bambus, wrzuć na ten tłuszcz i podsmaż. Dopiero na koniec zagęść troszkę sos mąką kukurydzianą i serwuj z gotowanym na sypko ryżem. Po czym pokrój czosnek w cienkie plasterki i podsmaż na oleju z imbirem i kurczakiem, a następnie go wyciągnij. I gotowe! Smacznego!

 

Zobacz również