img

Jak zostać Q-graderem, czyli kim są specjaliści od kawy

Pasjonaci kawy doskonale wiedzą, że najlepsze ziarna to te sklasyfikowane jako speciality coffee. Taka kawa zachwyca niezwykle delikatnym smakiem i bogatym aromatem. Jednak mało kto wie, kto tak naprawdę decyduje o tym, która kawa jest najlepsza. Oceną jakości najlepszych ziaren zajmują się specjaliści określani jako Q-graderzy. W dzisiejszym artykule wyjaśnimy, kim są te tajemnicze osoby i co należy zrobić, aby stać się jednym z nich.

Na początek: kurs Pre-QArabica Course

Zyskanie tytułu profesjonalnego Q-gradera jest poprzedzone długotrwałym procesem nauki i zdobywania doświadczenia. Kandydaci do otrzymania tego prestiżowego certyfikatu zobowiązani są odbyć specjalistyczny kurs, w trakcie którego szkolą swoje umiejętności w zakresie oceny zarówno smaku, jak i aromaty kawy. Kurs jest naprawdę intensywny, dzięki czemu adepci szybko podnoszą swoje kwalifikacje. Fachowa nazwa wspomnianego kursu to Pre-QArabica Course.

Jak wygląda egzamin na Q-gradera?

Jednak odbycie kursu to nie wszystko. Każdy z kandydatów ma obowiązek przystąpienia do egzaminu. Test końcowy z pewnością nie należy do łatwych – składa się bowiem aż z 20 kategorii, w których oceniana jest wiedza przyszłego Q-gradera, i trwa aż 3 dni! Wśród kategorii tematycznych, które obejmuje egzamin, znajdują się między innymi: general knowledge, olfactory test, sensory skills, matching pairs, washed milds, green grading, roasted grading czy trangiulation. Egzamin odbywa się oczywiście na specjalnych roztworach wodnych i aromatach odpowiadających smakowi i zapachowi danej kawy. Po pozytywnym zakończeniu egzaminu kandydat zostaje uhonorowany odpowiednim certyfikatem – od tej pory może zawodowo zajmować się oceną jakości kaw pochodzących z każdego zakątka Ziemi. Uprawnienia Q-gradera są nadawane z ramienia międzynarodowej organizacji Coffee Quality Instytute.

Jakie cechy powinien mieć dobry Q-grader?

Kurs nie tylko jest możliwością zdobycia oficjalnych uprawnień Q-gradera, lecz także stanowi niesamowitą okazję do poszerzania wiedzy i umiejętności. Dlatego prawdziwi pasjonaci kawy nie traktują go jako zwykłej nauki do egzaminu, lecz jako jedyną w swoim rodzaju okazję zdobycia bezcennej wiedzy. W procesie zdobywania doświadczenia Q-gradera niezbędna jest także pasja – najbardziej cenionymi Q-graderami są bowiem ci, którzy oprócz posiadania niewątpliwej wiedzy i doświadczenia mają także niezwykły zmysł oceniania smaku i zapachu najlepszych kaw na świecie. Oczywiście tak jak w przypadku każdego profesjonalisty, również w przypadku Q-graderów sprawdza się powiedzenie, że praktyka czyni mistrza.

Najlepsza kawa świata według Q-graderów

Jak wspomniano, zawodowi Q-graderzy zajmują się ocenianiem jakości wyselekcjonowanych ziaren kawy. Dotyczy to zarówno kawy palonej, jak i ziaren zielonych. Najlepsze kawy świata, czyli te znane jako speciality coffee (zamiennie: specialty coffee), są ulubionymi napojami prawdziwych koneserów tego szlachetnego napoju – i to właśnie Q-graderzy decydują o tym, która kawa trafi do tego elitarnego grona.

Szacuje się, że w Polsce jest obecnie około dziesięciu renomowanych palarni, gdzie wytwarzana jest kawa segmentu speciality coffee. Jeśli uda nam się natrafić na kawę tego typu w odwiedzonej przez nas kawiarni, możemy mieć pewność, że jej jakość została potwierdzona przez zawodowego Q-gradera.

 

Zobacz również