Chyba nie ma nic lepszego niż zdrowe płatki śniadaniowe, które możemy przygotować sami, w warunkach domowych. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszne i zdrowe płatki śniadaniowe z mąki grahama (graham nuts). Przeczytaj go koniecznie!
Graham nuts - płatki śniadaniowe z mąki graham, czyli zdrowe, pożywne i smaczne śniadanie
Zacznijmy od tego, że przepis jest bardzo intrygujący - otrzymane płatki są chrupiące, pełnoziarniste, o lekko orzechowym smaku, jakiego nadają mu mąki razowe, nie za słodkie. Poza tym cukier brązowy w tym przepisie robi naprawdę dużą różnicę, więc nie zastępujmy go białym. Mało tego: sam proces ich przygotowania nie należy do trudnych, to tylko zmieszanie składników suchych z mokrymi oraz 1,5 godziny pieczenia i suszenia. Ponadto z przepisu otrzymamy ilość płatków wystarczającą na mniej więcej 4 moje mleczne śniadania. Takie 'graham nuts' możemy przechowywać w zamkniętym pojemniku do około miesiąca czasu.
Lista niezbędnych składników potrzebnych do przygotowania pysznego śniadania, jakim są graham nuts - płatki śniadaniowe z mąki graham
Zanim zabierzesz się za przygotowanie śniadania, jakim jest pyszne i pożywne graham nuts - płatki śniadaniowe z mąki graham to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników suchych jak: 1 szklanka mąki grahama, 1/3 szklanki mąki pszennej razowej, 1/3 szklanki ciemnego brązowego cukru, pół łyżeczki sody oczyszczonej oraz pół łyżeczki soli. Jeżeli chodzi o składniki mokre to: 1 szklanka maślanki, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.
Przygotowanie pysznego pysznego i pożywnego śniadania, jakim są graham nuts - płatki śniadaniowe z mąki graham
Na początku musisz składniki suche wsypać do miski, do drugiego naczynia wlać maślankę, miód, ekstrakt z wanilii, dobrze wymieszać, wlać do suchych składników i wymieszać do połączenia. Potem cienką warstwą rozprowadzić na blaszce, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec przez 30 minut. Dopiero po tym czasie możecie wyjąć z piekarnika, połamać na mniejsze kawałki, włożyć z powrotem do piekarnika nagrzanego tym razem do 120ºC i suszyć dodatkowe 60 minut. Poza tym, podczas godziny suszenia, co około 15 minut łamać 'placek' na mniejsze części (by szybciej wysychały), jednocześnie wyjmując twardsze i szybciej wysuszone kawałki z piekarnika. Potem połamane kawałki ciasta wyjąć z piekarnika, jeśli ich kolor będzie głęboko brązowy i będą całkowicie wysuszone (twarde), wystudzić. Następnie należy kawałki ciasta połamać na drobniejsze, by w rezultacie uzyskać drobne płatki. Gotowe podawać z zimnym mlekiem lub jogurtem. I gotowe! Smacznego!