img

Jak zrobić kolorową posypkę do ciast?

Zazwyczaj to właśnie kolorowa posypka dodaje uroku nawet najzwyklejszemu ciastu. Możesz udekorować nią ciasta, torty, pierniczki, ciasteczka, muffinki… w zasadzie, co tylko zechcesz. Po co masz kupować w sklepie gotowy produkt, skoro możesz zrobić to jadalne konfetti własnoręcznie w wybranych kolorach oraz we własnej kompozycji. Tak naprawdę wystarczy tylko kilka łatwo dostępnych składników, a Twoje dzieci będą nimi na pewno bardzo zachwycone. Poniżej znajdziesz kilka praktycznych porad, na temat tego, jak wykonać szybko i prosto własną posypkę do ciast!

Zacznijmy od rzeczy, które będą Ci potrzebne. Są to dwa białka jaj, dwie i trzy czwarte szklanki cukru pudru, jedna łyżeczka ekstraktu migdałowego lub dowolnego innego, na przykład waniliowego, kakaowego, miętowego czy też cytrynowego, barwniki spożywcze, możesz wykorzystać zarówno te naturalne lub sztuczne, kubeczki, woreczki cukiernicze do szprycowania oraz papier pergaminowy.

Gdy zaopatrzysz się we wszystkie wyżej wymienione produkty to za pomocą miksera zmieszaj cukier puder z białkami jaj – zrób to na średnich, a potem na wysokich obrotach przez około trzy do pięciu minut. Potem dodaj ekstrakt i wszystko wymieszaj, mieszanina, która powstanie powinna mieć konsystencję ciekłego kleju. Powoli rozdziel ją do kilku kubeczków i do każdego z nich dodaj innych barwnik, po czym wszystko zamieszaj. Następnie przełóż kolorowe mieszanki do cukierniczych woreczków do szprycowania. W przypadku, gdy ich nie posiadasz to możesz użyć zwykłych woreczków foliowych, robiąc w każdym z nich po niedużym otworze. Potem wyciśnij kolorowe masy na papier pergaminowy robiąc z nich podłużne kreski.

Tak przygotowaną masę pozostaw wyciśniętą na papierze na co najmniej 24 godziny, a najlepiej to na 48 godzin. Może być tak, że przed upływem doby odniesiesz wrażenie, że kolorowe nitki już są suche to mimo to pozostaw je do dalszego wyschnięcia, ponieważ na razie wyschły jedynie tylko z wierzchu. Gdy dany czas upłynie to potnij je wszystkie za pomocą noża.

Uzyskaną w ten sposób posypkę przechowuj  w szczelnie zamkniętym opakowaniu i zużyj ją przed upływem miesiąca, ponieważ jak będziesz trzymał ją dłużej to może być ona już niesmaczna oraz nie zdrowa, bo po prostu się przeterminuje.

Jak widać zrobienie własnej posypki wcale nie jest takie trudne, wystarczy tylko trochę wolnego czasu, fantazji oraz cierpliwości i gotowe! Mam nadzieję, że od tej pory wszystkie Twoje wypieki będą bajeczne i kolorowe, a Twoje dzieci będą się nimi cieszyć przez długi czas oraz będą zajadać je z wielkim apetytem.

 

 

 

Zobacz również