img

Przepis na gryczane ciastka czekoladowe

Dobrze jest zacząć dzień z mocno czekoladowymi ciastkami na mące gryczanej. Jeszcze takie wyrośnięte i miękkie, idealne do zjedzenia ze szklanką mleka. Są raczej wytrawne niż bardzo słodkie, dlatego osoby które lubią słodsze wypieki będą chciały je bardziej dosłodzi. Zdecydowanie jest to zdrowsza wersja ciastek czekoladowych! Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszne, gryczane ciastka czekoladowe. Przeczytaj go koniecznie!

Lista niezbędnych składników, potrzebnych do przygotowania pysznych i zdrowych, gryczanych ciastek czekoladowych

Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznych i zdrowych gryczanych ciastek czekoladowych koniecznie musisz się zaopatrzyć w niezbędne składniki. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich produktów jak: 60 gram masła, 125 gram ciemnego cukru muscovado oraz duża szczypta soli. Poza tym koniecznie powinieneś także zaopatrzyć się w takie składniki jak: jedna łyżeczka ekstraktu z wanilii, dwa duże jajka, 125 gram mąki gryczanej, pół łyżeczki sody oczyszczonej, 25 gram przesianego kakao, 125 gram gorzkiej czekolady (roztopionej w kąpieli wodnej lub mikrofali, lekko przestudzonej), 150 gram gorzkich chocolate chips lub posiekanej gorzkiej czekolady. Pamiętaj o tym, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Taka ilość składników pozwoli Ci na przygotowanie około dwudziestu pięciu ciasteczek. Gdy zaopatrzysz się w odpowiednie składniki to najwyższa pora zabrać się za przygotowywanie pysznych, gryczanych ciastek czekoladowych.

Przygotowanie pysznych i zdrowych, gryczanych ciastek czekoladowych

Na początku w misie miksera musisz umieścić masło i cukier. Gdy to zrobisz to należy je utrzeć do powstania jasnobrązowej i puszystej masy maślanej. Następnie trzeba dodać sól oraz ekstrakt z wanilii i zmiksować. Potem powinieneś dodać jajka, jedno po drugim i zmiksować do połączenia. Gdy to zrobisz to trzeba dodać przestudzoną czekoladę i dokładnie zmiksować do połączenia się składników. Potem należy dodać mąkę gryczaną, sodę oczyszczoną, kakao i zmiksować do połączenia. Na koniec powinieneś dodać posiekaną gorzką czekoladę (lub chocolate chips) i wymieszać. Tak przygotowane ciasto musisz schłodzić przez około piętnaście minut do pół godziny w lodówce. Następnie musisz płaską formę wyłożyć papierem do pieczenia. Gdy to zrobisz to trzeba wykładać na nią ciasteczka - po pełnej łyżce ciasta na każde ciastko, lekko spłaszczyć. Gryczane ciasteczka czekoladowe należy piec przez dziewięć do dziesięciu minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Na koniec ciastka trzeba wyjąć i wystudzić na kratce. I gotowe! Smacznego! Ciesz się smakiem gryczanych ciastek czekoladowych!

 

Zobacz również