img

Przepis na krupnik staropolski z mięsem

Krupnik ma swoich zagorzałych wielbicieli i zadeklarowanych wrogów, ale trudno znaleźć bardziej tradycyjną polską zupę. Ze względu na podstawowy składnik, czyli kaszę, krupnik powinien regularnie gościć na naszych stołach. Tym bardziej, że jest potrawą, którą można modyfikować w zależności od gustów i upodobań kulinarnych. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszny krupnik staropolski z mięsem. Przeczytaj go koniecznie!

Czemu warto jeść krupnik staropolski z mięsem?

Zacznijmy od tego, że krupnik to bardzo wartościowa zupa, a swoje walory zawdzięcza przede wszystkim kaszy, stanowiącej podstawę piramidy żywieniowej i fundament zdrowej, zbilansowanej diety. Tradycyjnie potrawę przygotowuje się na bazie średnio grubej kaszy jęczmiennej - skarbnicy wielu cennych związków, m.in. betaglukanu wykazującego bardzo silne właściwości obniżające stężenie "złego" cholesterolu LDL, odpowiedzialnego za problemy z nadwagą i schorzenia układu krążenia.

Składniki niezbędne do przygotowania pysznego krupniku staropolskiego z mięsem

Zanim zabierzesz się za przygotowanie pysznego krupniku staropolskiego z mięsem to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników jak: 0.6 szklanki kaszy jęczmiennej, 300 gramów żeberek wieprzowych, jedna marchew oraz jeden por. Poza tym koniecznie powinieneś zaopatrzyć się także w takie składniki jak: dwa opakowania Rosół szlachetny drobiowo­warzywny Knorr, pół selera, 200 gramów ziemniaków, dwa liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego oraz szczypta kminku. Gdy zaopatrzysz się we wszystkie, niezbędne składniki to pora zabrać się za przygotowanie pysznego krupniku staropolskiego z mięsem!!

Sposób przygotowania pysznego krupniku staropolskiego z mięsem

Najpierw kaszę dokładnie wypłucz, następnie zalej wodą, dodaj kostkę Knorr i gotuj powoli, aż lekko zmięknie. Gdy to już zrobisz to w drugim garnku gotuj pocięte żeberka z liściem laurowym, kminkiem i zielem angielskim. Następnie ziemniaki pokrój w kostkę, a włoszczyznę zetrzyj na tarce. Po czym warzywa dodaj do mięsa pod koniec jego gotowania. Następnie dodaj do zupy kaszę wraz z płynem, w którym się gotowała. Gdy to zrobisz to do całości dodaj drugą kostkę oraz wodę, jeśli uznasz to za konieczne. Po czym gotuj zupę jeszcze około 20 minut. Pamiętaj, że ziemniaki i kasza powinna być zupełnie miękkie. Na koniec gotową zupę podawaj z mięsem. I gotowe! Smacznego! Ciesz się smakiem pysznego krupnika staropolskiego z mięsem razem z rodziną i najbliższymi! Już teraz idź do sklepu po składniki, a potem do kuchni i zabierz się za przygotowanie pysznego krupniku staropolskiego z mięsem!

 

Zobacz również