img

Przepis na przepyszne czekoladową granole!

Nie da się zaprzeczyć, że czekoladowa granola - to lekarstwo na najbardziej depresyjne, ponure, zimowe poniedziałki, dlatego, że jest wspaniała, mocno czekoladowa, obłędnie uzależniająca. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, jak należy przygotować pyszną, czekoladową granole. Przeczytaj go koniecznie!

Czekoladowa granola - lekiem na całe zło!

Zacznijmy od tego, że czekoladowa granola to przede wszystkim dobry start w pracowity dzień. Smakuje ona doskonale z mlekiem, jogurtem lub po prostu wyjadana łyżką ze słoika. Jest to idealna przekąska dla fanów gorzkiej czekolady, ponieważ dodane do niej prażone ziarna kakaowca - ich wytrawny, mocno czekoladowy smak i orzechowa chrupkość wzbogacają smak granoli i wznoszą go na wyższy poziom, ale to już dla prawdziwych czekoholików! Ponadto granole uzupełnieniem są czerwone owoce suszonej wiśni lub żurawiny - w obu przypadkach smak będzie bezbłędny.

Lista niezbędnych składników potrzebnych do przygotowania pysznego deseru, jakim jest czekoladowa granola

Zanim zabierzesz się za przygotowanie deseru, jakim jest czekoladowa granola to musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. W Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników suchych jak: 300 gram płatków owsianych, 100 gram orzechów pekan lub włoskich oraz 1/3 szklanki prażonych ziaren kakaowca, pokruszonego (niekoniecznie). Poza tym koniecznie powinieneś zaopatrzyć się także w takie produkty jak: 4 łyżki kakao, 1 łyżeczka cynamonu, 170 gram miodu (lub golden syropu, syropu klonowego, nektaru z agawy), 80 gram jasnego brązowego cukru, szczypta soli, 4 łyżki oleju słonecznikowego, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 300 gram suszonych wiśni lub suszonej żurawiny, oraz 100 gram drobinek czekoladowych gorzkich lub mlecznych lub posiekanej czekolady.

Przygotowanie pysznego i pożywnego deseru, jakim jest czekoladowa granola

Najpierw musisz na blachę do ciasta wysypać płatki owsiane, orzechy, ziarna kakaowca, wymieszać. Potem do małego garnuszka wlać miód, dodać cukier, sól, olej, ekstrakt z wanilii, kakao, cynamon. Następnie należy je wymieszać, podgrzewając, do połączenia się składników, nie gotować, powinna powstać masa przypominająca gęsty, czekoladowy syrop. Po czym czekoladowy syrop wylać na blachę na nasze płatki, wymieszać, do połączenia i dokładnego pokrycia płatków. Taka granola powinna się sklejać, nie powinna wyjść sypka - w razie potrzeby dolać więcej miodu, wymieszać. Potem wstawić do piekarnika i piec około 30 - 35 minut w temperaturze 170ºC, mieszając co pewien czas by się nie przypaliła. Na koniec wyjąć, do gorącej dodać drobinki czekoladowe, wymieszać i na sam koniec wmieszać suszone wiśnie. I gotowe! Smacznego!

 

Zobacz również