img

Przepis na przepyszne, greckie bułeczki nadziewane!

Greckie bułeczki nadziewane to bułeczki z pysznym nadzieniem (na wzór sałatki greckiej), które smakują prawie tak dobrze jak pizza. Przede wszystkim są one z chrupiącą, twardą skórką i miękkim miąższem. Oczywiście na ciepło są dużo lepsze, niż po ostudzeniu. Mało tego, są znakomite jako osobny posiłek, lub dodatek do np. sałatek. Poza tym ser feta można zastąpić mozzarellą i nadać im w ten sposób odrobinę włoskiego akcentu. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, w jaki sposób należy przygotować pyszne, greckie bułeczki nadziewane! Przeczytaj go koniecznie!


Lista niezbędnych składników do przygotowania pysznych, greckich bułeczek nadziewanych

Zanim zabierzesz się za przygotowanie przygotowania pysznych, greckich bułeczek nadziewanych musisz zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. Przede wszystkim, w Twojej kuchni nie może zabraknąć takich składników jak: 550 gram mąki pszennej chlebowej, 10 gram drożdży suszonych lub 20 gram świeżych drożdży oraz jedna łyżeczka soli. Poza tym koniecznie zaopatrz się w takie produkty jak: dwie łyżki oliwy, 300 mililitrów letniej wody. Natomiast, aby przygotować nadzienie będziesz potrzebować: 100 gram sera feta, startego, 50 gram suszonych pomidorów, posiekanych, dwie papryki czerwone, podpieczone, posiekane, 12 czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki oraz jedna łyżeczka oregano (świeżego lub suszonego). Taka ilość składników pozwoli Ci na przygotowanie około 16 bułeczek. Gdy upewnisz się, że masz wszystkie niezbędne składniki pora zabrać się za przygotowywanie pysznych, greckich bułeczek nadziewanych!!!


Sposób przygotowywania pysznych, greckich bułeczek nadziewanych

Przede wszystkim najpierw musisz wszystkie składniki nadzienia wymieszać. Następnie należy mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Potem trzeba dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając tłuszcz. Gdy to zrobisz to musisz wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Następnie trzeba uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około półtorej godziny).
Dopiero po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 16 części. Następnie każdą z nich rozwałkować na placek około 10 cm średnicy, na środek nałożyć około dwie łyżeczki (najlepiej żeby były czubate) nadzienia, skleić, odłożyć na blaszkę. Potem bułeczki kłaść w niedużych odległościach od siebie, tak, by podczas pieczenia się połączyły. Całość przykryć ręczniczkiem, odstawić w ciepłe miejsce na 30 - 45 minut do podwojenia objętości. Pamiętaj także o tym, aby przed pieczeniem lekko oprószyć mąką. Wszystko piec w temperaturze 220ºC przez około 15 minut, potem wyjąć, podawać ciepłe. I gotowe! Smacznego!

 

Zobacz również